Palestinski lider će primiti papu Franju

Palestinski lider Mahmoud Abbas primit će papu Franju u posjetu krajem maja (AP)
Palestinski lider Mahmoud Abbas primit će papu Franju u posjetu krajem maja (AP)

Palestinski lider Mahmoud Abbas će 25. maja primiti u posjetu duhovnog poglavara Rimokatoličke crkve papu Franju, koji će tokom posjete Palestini prisustvovati i zajedničkom ručku s palestinskim porodicama iz njihovih izbjegličkih kampova Aida i Dheisha, javlja Anadolija.

“Papa Franjo će u posjetu Betlehemu doputovati 25. maja”, potvrdio je za Anadoliju biskup u Jerusalemu Pouad Twal.

Poruka svijetu

Biskup Twal ističe da je osnovni cilj papine posjete Svetoj zemlji obilježavanje jubileja 50 godina od historijskog susreta pape Pavla VI i patrijarha Konstantinopolja Athenagorasoma.

Tokom posjete Palestini papa Franjo će poslati poruku svijetu u prisustvu palestinskih zvaničnika, a potom i održati misu u crkvi Bazilika rođenja Isusova u Betlehemu.

Nakon posjete Palestini, otputovat će i u posjetu Izraelu, gdje će se sastati s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom i premijerom te zemlje Benjaminom Netanyahuom.

Izvor: Agencije


Povezane

U četvrtak će prvi neevropski poglavar Katoličke crkve u više od hiljadu godina papa Franjo obilježiti prvu godišnjicu pontifikata. Barbara Serra izvještava o tome zašto poznavatelji Vatikana njegovo imenovanje smatraju novom erom za Crkvu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO