Izraelska vojska uništila džamiju

Među uništenim zgradama je i džamija (AP)

Izraelska vojska je uništila džamiju i još nekoliko građevina selu Khirbet al-Tawil na Zapadnoj obali, navodeći da su izgrađene bez dozvole.

Do demoliranja zgrada je došlo jedan dan nakon što je izraelski Vrhovni sud dao državi 90 dana da predloži „načine kako olakšati učešće lokalnih Palestinaca… u procesu planiranja“ u Zoni C, što je 60 posto Zapadne obale koja je pod punom izraelskom kontrolom.

„Vojnici su došli i uništili džamiju i tri kuće, za koje kažu da su izgrađeni bez dozvole u Zoni C“, rekao je načelnik Khirbet al-Tawila, Ayman bani Fadel.

Civilna administracija, vojno tijelo koje nadgleda Zonu C, potvrdilo je „demoliranje osam zgrada koje su ilegalno izgrađene unutar zone gađanja“.

Regulacija izgradnje

U izjavi piše da su zgrade uništene „nakon što su se građani požalili Vrhovnom sudu, a njihove žalbe izbrisane“.

Izraelska vojska reguliše palestinsku izgradnju u Zoni C i u aneksiranom Istočnom Jerusalemu.

Grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da vojska ne izdaje dovoljno dozvola, zbog čega stanovnici grade bez dopuštenja.

Do sredine aprila Izrael je uništio 2013 zgrada i raselio 426 ljudi u Istočnom Jerusalemu i Zapadnoj obali, od početka 2014. godine.

Izrael je odobrio gradnju gotovo 14.000 stanova za židovske doseljenike na Zapadnoj obali te u istočnom Jeruzalemu u devet mjeseci pregovora s Palestincima, čiji rok istječe u utorak, ali sporazum nije postignut, objavila je udruga “Mir sada”.

Prema toj udruzi, koja se protivi širenju naselja izraelskih doseljenika, odobravano je 50 stanova na dan, što je broj bez presedana.

Odobren je najmanje 13.851 stan za naseljenike, prenosi Tanjug.

Udruženje: Izraelska vlada nije ozbiljna

“Ti podaci govore više nego bilo što drugo da Vlada premijera Benjamina Netanyahua nije bila ozbiljna tijekom pregovora i da je na terenu činila sve kako bi onemogućila rješenje o dvije države za dva naroda”, rekao je Yariv Oppenheimer, čelnik udruge “Mir sada”.

Dnevni list Haaretz piše u utorak da je izraelska vojna uprava izradila popis od 40 zemljišta ukupne površine 2.800 hektara na Zapadnoj obali za gradnju stanova.

Riječ je o dosad najvećem projektu, prenosi Hina.

Izraelski radio najavio je da je premijer odgodio za srijedu zakazanu sjednicu na kojoj je trebao odobriti prvu etapu gradnje tisuća stanova za doseljenike.

Radijski komentator objasnio je da je odluku premijer donio iz taktičkih razloga.

Najava nove gradnja ugrozila bi kampanju koju je Izrael počeo u svijetu protiv sporazuma o pomirbi dviju vodećih palestinskih stranaka: Palestinske oslobodilačke organizacije, koju vodi predsjednik Mahmoud Abbas, i pokreta Hamas, kojeg Izrael drži terorističkom organizacijom.

Pregovori u slijepoj ulici

Međutim, Izraelski radio je istaknuo da Netanyahu ne kani zamrznuti gradnju naselja, a upravo je to zahtjev kojim Abbas uvjetuje nastavak pregovora.

Američki državni tajnik John Kerry prokomentirao je nedavno da je ključni spor na Bliskom istoku upravo zbog tih naselja.

Izraelsko-palestinski pregovori ponovno su, nakon duga zastoja, pokrenuti u srpnju 2013. godine, pod okriljem američkog državnog tajnika, i trebali su završiti 29. travnja, ali nikakav sporazum nije postignut već su zapali u potpuno slijepu ulicu.

Izvor: Agencije