Proširuje se područje potrage za avionom

Trebat će šest do osam mjeseci za pretragu novog, proširenog područja, koja će Australiju koštati 55,69 miliona dolara (AP)

Izgledi da će biti pronađeni plutajući dijelovi nestalog aviona Malaysia Airlinesa jako su mali, a nova faza potrage bit će fokusirana na puno veće područje Indijskog okeana, izjavio je australski premijer Tony Abbott.

Potraga za letom MH370, koji je nestao na putu iz Kuala Lumpura za Peking 8. marta sa 239 putnika i članova posade, do sada nije dala rezultata, jer nisu nađeni nikakvi tragovi ostataka aviona.

S obzirom na to koliko je prošlo vremena od njegovog nestanka, Abbott je u ponedjeljak rekao da će se napori sada preusmjeriti sa vizualne potrage koje su provodili avioni i brodovi prema podvodnoj opremi za pretraživanje podmorja sofisticiranim senzorima.

Međutim, on je priznao da je moguće da avion nikada neće biti pronađen.

Trebat će šest do osam mjeseci za pretragu novog, proširenog područja, koja će Australiju koštati 55,69 miliona dolara, kazao je Abbott.

“Učinit ćemo sve što je u našoj moći da riješimo tu zagonetku”, rekao je Abbott novinarima u Canberri.

Pritisak porodica

Malezija, Kina, Japan, Novi Zeland, Južna Koreja, Velika Britanija i SAD pomažu Australiji u provođenju najskuplje potrage u historiji avijacije.

I dalje nije poznato zašto je Boeing 777 promijenio smjer i nestao sa radara.

Malezijske vlasti još nisu isključile mehaničke probleme, ali su saopćile da dokazi ukazuju na to da je namjerno skrenut sa predviđene rute.

Malezija je pod pritiskom ožalošćenih porodica da pronađene olupinu aviona kako bi se tačno utvrdilo šta se dogodilo.

Međutim, veliko vodeno prostranstvo sjeverozapadno od australskog grada Pertha jedno je od najudaljenijih mjesta na svijetu i također jedno od najdubljih, što otežava potragu.

Iako se vjerovalo da je otkriven signal koji odašilje crna kutija 4. aprila, potraga na tom području nije dala nikakve rezultate.

Izvor: Agencije