Ističe rok, hemijsko oružje još u Siriji

Hemijske supstance se deportiraju pomorskim putem do jedne luke u Italiji, tamo ih preuzimaju snage SAD-a (AP)

Rok za deportiranje kemijskog oružja iz ratom zahvaćene Sirije istječe danas, a u zemlji se nalazi još osam posto kemijskog oružja.

Koordinatorica zajedničke misije Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) i Ujedinjenih naroda (UN) Sigrid Kaag kazala je da je iz Sirije deportirano 92 posto kemijskog oružja, ali da se osam posto još nalazi u zemlji, javlja Anadolija.

Rok za uništenje 30. lipnja

Kaag je, govoreći na konferenciji za medije u Damasku, izrazila uvjerenje da će kemijsko oružje u potpunosti biti deportirano iz Sirije do 30. lipnja, kada istječe rok za potpuno uništenje oružja.

Kako je navela, najvažniji cilj, ali i obaveza, je da se preostalih osam posto kemijskog oružja deportira iz zemlje. Pojasnila je da će se deportiranjem ukloniti i rizik da oružje padne u “opasne ruke”.

Prema ranije utvrđenom planu OPCW-a, kemikalije trebale su se do 5. veljače na siguran način deportirati iz Sirije, a rok za potpuno uništenje je lipanj ove godine.

Međutim, sirijske vlasti su zbog različitih razloga koji su doveli do kašnjenja deportiranja i uništavanja kemikalija uputile novi izvještaj u kojem se navodi da će sve zalihe oružja do kraja travnja biti deportirane iz zemlje.

Uništavanje na otvorenom moru

Kemijske supstance se deportiraju pomorskim putem do jedne luke u Italiji, tamo ih preuzimaju snage Sjedinjenih Američkih Država, koje će ih uništiti na otvorenom moru.

OPCW navodi kako je osnovan poseban fond za uništenje, a očekuje se da će u prvoj fazi biti utrošeno gotovo 40 milijuna eura.

Napori za uništenje sirijskog kemijskog oružja počeli su nakon napada kemijskim oružjem u kojem su ubijene na stotine ljudi u predgrađu Damaska, 21. kolovoza prošle godine.

Izvor: Agencije