Abbas: Priznajem Izrael, ali ne i jevrejsku državu

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je u subotu da će nova vlada nacionalnog jedinstva s Hamasom odbaciti nasilje i priznati Izrael i postignute sporazume s tom zemljom.

Abbas je održao sastanak sa palestinskim vođama nakon što se Izrael povukao iz mirovnih pregovora.  

Takvu odluku Vlada Izraela donijela je zbog sporazuma o jedinstvu Palestinaca, koji su potpisali nekadašnji veliki rivali Fatah i Hamas.

Sporazum je potpisan nakon što su Palestinci procijenili da nacionalno jedinstvo i pomirenje mora biti prioritet.

Osloboditi zatvorenike

Osvrnuvši se na zastale mirovne pregovore s Izraelom, Abbas je kazao da je spreman da ih nastavi ako se ispune njegovi zahtjevi za oslobađanjem palestinskih zatvorenika i zaustavljanjem gradnje jevrejskih naselja na okupiranim područjima.

U obraćanju na sastanku vođstva Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Ramallahu na Zapadnoj obali, Abbas je rekao:

“Nova vlada će raditi po mojim naređenjima i po mojoj politici i vodit će računa o lokalnim pitanjima. Ako ja priznam Izrael i oni će priznati Izrael. Ako se ja odreknem nasilja i oni će se odreći nasilja i terorizma. Protivim se nasilju i terorizmu”, rekao je Abbas.

Abbas je podsjetio da su Palestinci priznali državu Izrael 1993, ali i naglasio da “nikada nećemo priznati jevrejsku državu”.

Napomenuo je, takođe, da to nije bilo traženo od Egipta i Jordana kada su sklopili mir s Izraelom.

“Zašto se onda to od mene traži? Nikada ga neću priznati kao takvog”, rekao je Abbas.

Vođa Hamasa u Gazi, Basem Naim, rekao je: “Možemo samo podržati njegova stajališta o Jerusalemu, pomirenju i protivljenju priznanju jevrejske države, kao i o neuspjehu pregovora”.

“Govor je najvećim dijelom pozitivan”, dodao je savjetnik Hamasovog premijera.

Zadovoljan je i Abbasovom izjavom da pregovore s Izraelom neće voditi nova vlada, nego PLO, koji predstavlja cijeli palestinski narod.

Vlada nacionalnog jedinstva

Osnivanje vlade nacionalnog jedinstva kojom će upravljati Abbas, i koja će biti sastavljena od nestranačkih osoba, predviđeno je Sporazumom o pomirenju koji je Abbas u srijedu sklopio sa suparničkim Hamasom, koji je trenutno na vlasti u Gazi.

Sporazum je izazvao oštre kritike Izraela, koji Hamas smatra terorističkom organizacijom.

Hamas odbacuje mirovne pregovore koje PLO vodi s Izraelom i zauzima se za oružani otpor.

Izrael je zbog tog sporazuma u četvrtak suspendovao pregovore s PLO-om, koji su već bili u slijepoj ulici.

Prema prvim planovima, pregovori su trebali trajati do 29. aprila.

Izvor: Al Jazeera i agencije