Svjetske sile na sudu zbog nuklearnih pokusa

SAD je na Maršalovim otocima između 1946. i 1958. godine izvodio pokuse s atomskim i hidrogenskim bombama (AFP)

Malena pacifička država Maršalovi otoci, u kojoj su Sjedinjene Američke Države 50-ih godina prošlog stoljeća izvodile nuklearne pokuse, tužila je SAD i još osam nuklearnih sila, jer nisu počele pregovore o nuklearnom razoružanju.

Maršalovi otoci tuže svih devet zemalja koje posjeduju nuklearno oružje za “očito kršenje međunarodnog prava” budući da nisu otvorile pregovore kako je predviđeno Sporazumom o zabrani širenja nuklearnog oružja iz 1968, prenosi Hina.

Posebna tužba sudu u San Franciscu podnesena je protiv Sjedinjenih Država, a ostale tužbe protiv svih devet država podnesene su Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Tužbu je podržao južnoafrički nobelovac, nadbiskup Desmond Tutu, objavila je Zaklada za nuklearni mir.

To američko nevladino udruženje surađuje s Maršalovim otocima i njihovim međunarodnim pravnim timom.

Detonacija hidrogene bombe

Pacifičku državu sastavljenu od 31 atola okupirale su 1944. savezničke snage, a pod američku upravu došla je 1947.

Između 1946. i 1958. godine SAD je na otočju izvodio pokuse s atomskim i hidrogenskim bombama.

Najveći nuklearni pokus, kodnog imena Bravo, bio je izveden 1. marta 1954. detonacijom hidrogene bombe od 15 megatona na atolu Bikini.

Vlada Maršalovog otočja kaže da je eksplozija bila hiljadu puta snažnija od one u Hirošimi.

Prema sporazumu između SAD-a i Maršalovih otoka, uspostavljen je posebni nuklearni sud za procjenu štete i obeštećenje žrtava koje ipak nisu isplaćene.

“Naš je narod pretrpio katastrofalnu i nepopravljivu štetu zbog tog oružja i obećavamo da ćemo se boriti da više niko na svijetu ne proživi takvo okrutno iskustvo”, kazao je ministar vanjskih poslova Tony de Brum.

Izvor: Agencije