Malezija objavljuje izvještaj o letu MH370

Rodbina nestalih ljuta je na malezijsku vladu (AFP)

Malezija će slijedeće sedmice objaviti preliminarni izvještaj o nestanku leta Malaysian Airlinesa MH370, dok se vlada i dalje suočava sa kritikama zbog načina na koji su obavili istragu.

Malezijski zvaničnici su rekli da je izvještaj već poslan Međunarodnoj  organizaciji za civilnu avijaciju (ICAO), koja zahtijeva da zemlje pošalju spisak činjenica o padu aviona.

Vojni radari u Maleziji zabilježili su let nepoznate letjelice koja je bila u njihovu zračnom prostoru nakon što je kontrola leta izgubila kontakt sa nestalim avionom MH370, otkriveno je danas.

Malezijski premijer Najib Razak rekao je za CNN da je vojni radar vidio nepoznatu letjelicu, ali nisu bili sigurni je li to let MH370.

“Bili su sigurni samo u jedno, da nema neprijateljske namjere”, izjavio je premijer.

Raniji izvještaji govorili su da vojni radari nisu uočili ništa neobično, što je stvorilo špekulacije da je Boeing 777 namjerno letio nisko i blizu obale kako bi izbjegao radare.

Potrebni dokazi

Avion sa 239 putnika i članova posade je nestao 8. marta, na putu od Kuala Lumpura do Pekinga.

Ranije je Razak izjavio: “Rekao sam timu internih istražitelja da pogledaju izvještaj, pa postoji šansa da on bude objavljen slijedeće sedmice.”

Premijer Malezije je rekao da njegova vlada još nije spremna da putnike ovog leta proglasi mrtvima, ali je dodao da je “teško zamisliti drugačiji ishod”, javlja AFP.

“U ovom trenutku moramo uzeti u obzir osjećanja prvih rođaka – a neki su javno rekli da nisu spremni prihvatiti smrt svoje rodbine dok za to ne nađu dokaze.”

Malezijska vlada je također odobrila plan formiranja, kako mninistar transporta Hishammuddin Hussein kaže, “izuzetno vjerodostojnog” tima međunarodnih istraživača.

Članovi tima će biti poznati slijedeće sedmice.

Izvor: Agencije