Japan: $30 miliona Kini za puštanje broda

Isplaćena odšteta iznosi gotovo polovinu vrijednosti dvije godine starog broda procijenjenog na 65 miliona dolara, navode izvori (AFP)

Japanska kompanija Mitsui O.S.K. Lines platila je blizu 29 miliona dolara za puštanje broda koji joj je Kina zaplijenila zbog spora koji datira iz doba rata između dvije zemlje tridesetih godina prošlog stoljeća, objavio je u četvrtak kineski Vrhovni sud.

Kineska Vlada taj je slučaj opisala kao običan poslovni spor koji nije povezan s ratnim reparacijama. Sud je objavio da je Mitsui zajedno s kamatama platio 28,5 miliona dolara odštete, te još blizu 400.000 dolara sudskih troškova, prenosi Hina.

Japanski mediji ranije su javili da je Mitsui isplatio ukupno blizu 39 miliona dolara za oslobađanje “Baosteela Emotiona”, 226.000 tonskog broda za prevoz rude.

Kineski pomorski sud u Šangaju zaplijenio je brod u subotu zbog toga što japanska kompanija navodno nije platila kompenzacije za neispunjavanje ugovora o najmu dva kineska broda 1937. godine kad je japanskom invazijom počeo Drugi kinesko-japanski rat.

Mitsui je saopćio da je Sud u četvrtak oslobodio brod, koji se priprema za isplovljavanje iz kineskih voda.

Velika odšteta

Jedan je izvor za Reuters kazao da isplaćena odšteta iznosi gotovo polovinu vrijednosti dvije godine starog broda procijenjenog na 65 miliona dolara.

Kineski sud nije objavio ko su tužitelji u ovom slučaju i ko će dobiti novac koji je isplatio Mitsui.

Kineska brodarska kompanija Chung Wei Steamship Co. iznajmila je 1936. dva broda japanskoj kompaniji koje je Mitsui pravni nasljednik.

I Mitsui i kineski dužnosnici objavili su da je te brodove konfiscirala japanska Vlada prije nego je ugovor o najmu istekao.

Jedan od brodova udario je u greben i potonuo 1938., a drugi je potonuo 1944. nakon što je naletio na minu, objavila je novinska agencija Xinhua.

Izvor: Agencije