Suđenje novinarima Al Jazeere u maju

Suđenje novinarima optuženim za širenje lažnih informacija i pripadanje zabranjenom pokretu Muslimanska braća nastavit će se 3. maja.

Peteru Gresteu, Mohammedu Fehmyu i Baheru Muhammedu, koji su 115 dana zatočeni u Kairu, nije odobrena jamčevina, tako da moraju ostati u zatvoru do sljedećeg saslušanja.

Istovremeno, Abdullah al-Shami bez optužnice je u zatvoru od augusta prošle godine.

Shamijevi roditelji traže oslobađanje novinara

“Danas je obnovljen pritvor Abdulahu. To znači da će se suočiti s još 45 dana privora. Ovo je nepravedno. Kao majka, tražim da mog sina pustite odmah”, kaže Thuraya al-Shami, majka Abdullaha al-Shamija, koji se bez optužnice u pritvoru nalazi 253 dana, a štrajkuje glađu 93 dana.

Njegovi roditelji Nusehy al-Shami i Thuraya al-Shami su kazali da se njihov sin bori ne za sebe, već za slobodu medija.

Nusehy al-Shami rekao je za Al Jazeeru da, uprkos zabrinutosti oko Abdullahovog zdravlja, njegova porodica podržava štrajk glađu.

“Moj sin već 253 dana nije izveden pred sud, a njegov štrajk glađu traje više od 90 dana. Abdullah ne štrajkuje zbog sebe, već to čini kako bi zaštitio slobodno novinarstvo širom svijeta. Pozivam egipatske vlasti da oslobode mog sina, Petera Grestea, Mohammeda Fahmya i Bahera Muhammeda”, kazao je.

Istakao je da je uči od svog sina, “koji predstavlja sjajan primjer kako vjerovanje u sebe može osnažiti čovjeka. Molim se da on pobijedi u ovoj bici.”

Abdullahova majka Thuraya rekla je da podržava borbu svoga sina za slobodu.

“Pozivam Abdullaha da nastavi ​​štrajk glađu, jer se na taj način ne bori samo za sebe, već za sve svoje kolege. Moj sin je nedužan i on voli svoju zemlju Egipat. Uvijek je istinito izvještavao. Njegov motiv je uvijek bio humanitarni rad i stručni razlozi”, kazala je ona.

Podrška štrajku

Roditelji novinara Al Jazeere tvrde da podržavaju svoga sina u štrajku: “Naš sin je puno izgubio na težini, ali mu snagu daje solidarnost njegovih kolega iz cijelog svijeta.”

Abdullah al-Shami, novinar Al Jazeere Arabic, zatvoren je u Egiptu više od šest mjeseci i štrajkuje glađu od 21. januara.

Njegov pritvor je 13. marta produžen za 45 dana.

Peter Greste, Mohamed Fahmy i Baher Mohamed, koji rade Al Jazeeru English, lažno su optuženi da su davali medijski prostor pokretu Muslimanska braća, koji su egipatske vlasti uvrstile na listu terorističkih organizacija.

Na saslušanju u utorak nije im odobrena jamčevina, tako da moraju ostati u zatvoru do sljedećeg saslušanja.

To je bio šesti dio procesa pred kairskim sudom i trebala je biti posljednja prilika da tužiteljstvo predstavi dokaze protiv novinara.

Egipatski tužitelji su predali nove dokaze, uključujući audiosnimke, protiv optuženika, iako su advokati osporili njihov kvalitet.

Al Jazeera odlučno odbacuje sve optužbe i poziva na trenutno oslobađanje svog osoblja.

Izvor: Al Jazeera