Novi pregovori Irana i Zapada u New Yorku

Sastanak će biti održan na marginama sastanka o neširenju atomskog oružja, kaže Araghchi (AP)

Nova runda pregovora o spornom iranskom nuklearnom programu bit će održana u New Yorku, javila je iranska državna novinska agencija.

Glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja Abbas Araghchi rekao je da će pregovori biti održani na marginama sastanka o neširenju atomskog naoružanja u maju, prenosi iranska agencija ISNA.

To će biti prvi put za više godina da Iran i zapadne zemlje u New Yorku vode pregovore o iranskom nuklearnom programu, prenosi AP.

Iran i svjetske sile nastavljaju pregovarati kako bi postigli konačni sporazum a, prema privremenom dogovoru iz novembra, Iran je pristao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje dijela finansijskih sankcija, podsjeća AP.

Poštivanje sporazuma

Iran je u četvrtak konvertirao većinu zaliha uranija, čiji je nivo obogaćenja najbliži potrebnom za proizvodnju nuklearnog oružja, poštivajući sporazum sa šest svjetskih sila, kojim je predviđeno da ta zemlja “razblaži” polovinu svog 20-procentno obogaćenog uranija do nivoa adekvatnog za reaktorsko gorivo.

Uranij, obogaćen 20 posto, samo je na “tehnički korak” od nivoa od 90 posto potrebnog za oružje.

U skladu sa informacijama koje su diplomate dali agenciji AP, IAEA je potvrdila da je Iran okončao proces razblaživanja uranija.

Istovremeno je Japan izvršio još dvije uplate za iransku sirovu naftu, koje su odobrene u skladu sa privremenim sporazumom sa tom državom u vezi sa njenim nuklearnim programom, rekli su izvori upućeni u transakcije.

Zvanični Teheran je zauzvrat pristao ograničiti sporni nuklearni program.

Centralna banka Irana primila je uplate od Japana u ukupnom iznosu milijardu američkih dolara. Prvih 550 miliona dolara uplaćeno je 10. aprila, a ostatak 15. aprila, navodi se u podacima američkog Ministarstva finansija.

Iran je do sada u pet uplata za naftu dobio ukupno 2,55 milijardi dolara. Četiri uplate obavio je Japan, a jednu Južna Koreja.

Izvor: Agencije