Ustavni sud ukinuo odluku o zabrani Twittera

Još nije poznato hoće li ova sudska odluka rezultirati ukidanjem blokade pristupa Twitter računima (Reuters)

Blokiranje pristupa Twitteru predstavlja kršenje slobode govora i individualnih sloboda, izvijestio je u srijedu turski Ustavni sud, nakon što je ukinuo odluku o zabrani pristupa toj društvenoj mreži.

Turske telekomunikacijske vlasti (TIB) blokirale su 21. ožujka tu mrežu mikroblogova, koju je premijer Recep Tayyip Erdogan optužio da propagira optužbe za korupciju unutar njegova režima uoči općinskih izbora 30. ožujka.

Nakon što je razriješio veliki pravni izazov vezan uz spomenutu zabranu, koja je potaknula burnu reakciju javnosti i međunarodnu osudu, Ustavni sud priopćio je i to da su TIB i Ministarstvo prometa, također odgovorni za komunikacije, dobili presude.

Sudskom odlukom naloženo je i to da se ponovno omogući pristup toj društvenoj mreži, budući da je njihova odluka o Twitteru obvezujuća za sve.

Osim Twittera, turska Vlada je prije desetak dana blokirala i pristup servisu YouTube, nakon što su u javnost dospjele audiosnimke s tajnog sastanka Vladinog kabineta, podsjećaju agencije.

Blokada nakon premijerove najave

Turska je ograničila pristup Twitteru samo nekoliko sati nakon što je premijer Erdogan, na jednom skupu uoči lokalnih izbora, zaprijetio da će zabraniti tu platformu, jer su je korisnici koristili za širenje korupcijskih optužbi protiv njega.

“Ukinut ćemo Twitter. Nije me briga šta će reći međunarodna zajednica. Vidjet će oni snagu Turske”, poručio je Erdogan.

Korisnici su nakon zabrane preusmjeravani sa stranice twitter.com na stranicu sa izjavom TIB-a, koji je citirao sudsku odluku o blokadi.

U izjavi se citiraju četiri naredbe za blokadu stranice, koju su neki koristili za objavljivanje snimaka i dokumenata, koji, navodno, prikazuju korupciju među Erdoganovim redovima.

Turski predsjednik Abdullah Gul odmah je poručio kako je neprihvatljivo nametnuti potpunu zabranu društvenih medijskih platformi.

U poruci koju je objavio na svom nalogu na Twitteru Gul je rekao da bi trebalo blokirati samo pojedine stranice na internetu, ukoliko Sud zaključi da je prekršeno pravo nekog pojedinca.

Turski predsjednik je već tada izrazio nadu da blokada Twittera u Turskoj neće potrajati dugo.

Nakon Gula, odluku o zabrani Twittera osudili su mnogi u svijetu.

Izvor: Agencije