UN se sprema za povlačenje iz Konga

Plave kacige su dugo vremena bile na meti kritika u Kongu, zbog neuspjeha njihove misije da zaštiti civile (AFP)
Plave kacige su dugo vremena bile na meti kritika u Kongu, zbog neuspjeha njihove misije da zaštiti civile (AFP)

Misija UN-a u Demokratskoj Republici Kongo (DRK) saopćila je u srijedu da priprema postepeno povlačenje iz ove zemlje, nakon godina prisustva, dok deseci naoružanih grupa i dalje bjesne, uglavnom na istoku zemlje.

Vijeće sigurnosti je krajem marta obnovilo na godinu dana mandat misije UN-a za stabilizaciju u Kongu (MONUSCO) i njenoj interventnoj brigadi, zaduženoj da “neutralizira” sve naoružane grupe, domaće i strane.

“Nova ideja”, koja se pojavila u rezoluciji 2147, kojom se vraćaju mirovnjaci, “priprema je odlaska MONUSCO-a, priprema (…) strategije povlačenja”, izjavio je Martin Kobler, šef MANUSCO-a na konferenciji za novinare.

“Ne odlazimo sutra (…) Ovo je postepen proces (…), ali jasno je da se moraju definirati parametri, kriteriji koji treba da budu ispunjeni prije nego što MONUSCO ode iz zemlje”, dodao je on.

Upitan uspjeh misije

Od kraja 2013. godine većina MANUSCO-ovih trupa (blizu 20.000 vojnika) nalazi se na istoku zemlje.

Prema rezoluciji 2147, generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon treba najkasnije do 30. decembra 2014. godine da predstavi preporuke, posebno one koje se odnose na “strategiju povlačenja i efikasnog raspoređivanja resursa MONUSCO-a”.

Prethodnik MONUSCO-a, MONUC, osnovan je rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a krajem 1999. godine. One nisu prestale rasti i njihov mandat se postepeno pojačavao, ali mirovnjaci i oružane snage Konga su se do sada pokazale nesposobnim da vrate mir u zemlju pet puta veću od Francuske.

Njegova cijena funkcioniranja je bila 1,5 milijardi dolara godišnje, ali za ovaj novi mandat pao je za 75 miliona dolara.

Plave kacige, mirovnjaci, dugo su vremena bili na meti kritika u Kongu, zbog neuspjeha njihove misije da zaštiti civile.

Percepcija njihove akcije se, međutim, popravila nakon ofanzive kongoanske vojske, koju je podržala interventna brigada UN-a, koja je omogućila da se u novembru porazi pobuna Pokreta 23. mart (M23).

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO