Kirchner: Falklandi su nuklearna baza NATO-a

Cristina Kirchner je poznata po kontroverznim izjavama o Falklandskim otocima (EPA)

Predsjednica Argentine Cristina Kirchner upozorila je na to da Falklandski otoci služe kao nuklearna baza NATO saveza u Južnom Atlantiku.

„Ovi otoci predstavljaju vojnu nuklearnu bazu NATO-a na jugu Atlantskog oceana i to je istina koju oni (Falklandi) više ne mogu kriti“, rekla je Kirchner na ceremoniji održanoj u povodu obilježavanja 32. godišnjice od početka argentinsko-britanskog sukoba zbog Falklandskih otoka, prenosi AFP.

Prema njezinim riječima, taj arhipelag je „među najmilitariziranijim područjima na svijetu“, s najmanje 1.500 vojnika i 2.000 članova civilnog vojnog osoblja, koji su stacionirani na tom teritoriju, koji ima samo 1.000 stanovnika.

Argentina, koja Faklandske otoke naziva Malvinima, tvrdi da taj arhipelag pripada njenom teritoriju, dok i Velika Britanija tvrdi da polaže pravo na to otočje, zbog čega su dvije zemlje vodile kratkotrajan, ali krvav rat 1982. godine.

Velike žrtve

Argentinska predsjednica, koja je poznata po kontroverznim izjavama o Falklandskim otocima, rekla je još to da britanska vojska odatle upravlja svojim cjelokupnim snagama raspoređenim u Južnom Atlantiku i svojim elektronskim obavještajnim sustavima.

Argentinske snage su izvele invaziju na Falklande 2. travnja 1982. godine, ali su bile primorane predati se 74 dana kasnije, nakon što su britanske ekspeditivne snage vratile kontrolu nad arhipelagom.

Tokom sukoba smrtno je stradalo 649 argentinskih vojnika, među kojima veliki broj novaka, dok je na britanskoj strani poginulo 255 vojnika, kao i troje stanovnika otoka, podsjećaju agencije.

Izvor: Agencije