Izrael otkazao oslobađanje Palestinaca

Tri grupe zarobljenika oslobođene, ali je za četvrtu Izrael zatražio produženje pregovora nakon 29. aprila (EPA)

Izrael je odlučio otkazati oslobađanje posljednje skupine palestinskih zatvorenika, koje je planirano u okviru mirovnih pregovora.

Voditeljica izraelskog pregovaračkog tima Tzipi Livni obavijestila je palestinskog kolegu da Izrael neće održati obećanje o oslobađanju 26 zatvorenika, zbog odluke palestinskog vodstva da zatraži pristupanje 15 međunarodnih ugovora.

Glasnogovornik ministrice rekao je u četvrtak da je Vlada Izraela radila na finaliziranju dogovora o oslobađanju zatvorenika kada je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas potpisao zahtjev za pristupanje međunarodnim ugovorima.

Abbas je tada rekao kako je njegov potez odgovor na činjenicu da Izrael ne oslobađa zatvorenike kako je obećao, prenio je AP.

Livni je rekla kako je oslobađanje zatvorenika povezano s tim da Palestinci izbjegavaju unilateralne poteze i dodala kako su “uspostavljeni novi uvjeti, pa Izrael ne može osloboditi četvrtu grupu zatvorenika”.

‘Igra ping ponga’

Livni, ministrica pravosuđa Izraela, sastala se prethodno u Jeruzalemu s američkim izaslanikom Martinom Indykom i s glavnim palestinskim pregovaračem Saebom Erekatom.

Poručila je palestinskoj strani da nikakav jednostran potez neće pridonijeti napretku pregovora i pozvala ga da odustane od odluke o potpisivanju međunarodnih ugovora i vrati se za pregovarački stol, rekao je izvor blizak pregovorima.

Reporterka Al Jazeere Stefanie Dekker javila je iz Jeruzalema kako su potezi Izraela i Palestine “poput igre ping ponga”.

“Livni je rekla da će Izrael primijeniti sankcije ako Palestinci odu pred UN. Palestinci su odgovorili – ako to uradite, tužit ćemo vas za ratne zločine. Ovakav jezik nije pogodan za pregovore. Nismo dobili službenu potvrdu da su pregovori završeni, ali ne ide dobro. Mirovni pregovori su dolazili i prolazili. Sve ovo su samo pregovori o pregovorima, priča o okvirima. Nitko nije sjeo i razmotrio budućnost Jeruzalema”, javila je Dekker.

Po dogovoru postignutom u srpnju pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država radi obnove dijaloga, Palestinska samouprava je pristala odustati od svakog pristupanja međunarodnim organizacijama i ugovorima tijekom devetomjesečnog pregovaračkog procesa, u zamjenu za oslobađanje četiri skupine palestinskih zatvorenika, koje je Izrael bio zatvorio do 1993. godine.

Tri su skupine oslobođene, ali je za oslobađanje četvrte Izrael zatražio produljenje pregovora nakon utvrđenog roka, 29. travnja.

Palestinci nisu prihvatili taj dodatni zahtjev, pa je Izrael odbio pustiti zatvorenike 29. ožujka, kako je bilo dogovoreno, pozivajući se na promjenu odluke.

Zato je Abbas je u utorak odlučio vratiti se u UN, kako bi nastavio raditi na punom priznanju palestinske države, traživši pristupanje 15 međunarodnih agencija i ugovora.

Kerry: Odlučan trenutak pregovora

Ranije u četvrtak američki državni tajnik John Kerry rekao je kako su mirovni pregovori između Izraelaca i Palestinaca dosegnuli odlučan trenutak.

Tijekom noći sa srijede na četvrtak pregovarači su postigli napredak i uspjeli smanjiti razlike u stajalištima o nekim pitanjima, rekao je Kerry.

“Dijalog je i dalje otvoren. Postignut je napredak u sužavanju razlika u nekim pitanjima, koja su se pojavila kao rezultat u posljednjih nekoliko dana, ali još postoji jaz i taj jaz će trebati zatvoriti i to prilično skoro”, ocijenio je Kerry.

Dao je ocjene tijekom svojega posjeta Alžiru, nakon što su izravni mirovni pregovori, koje podupire SAD, dospjeli, kako izgleda, blizu propasti, dok Izraelci i Palestinci optužuju jedni druge za nepoštivanje ranije preuzetih obveza.

Kerry je, također, ocijenio da se razmimoilaženje u stajalištima dviju strana ne odnosi na bit sporazuma.

“Borba se sada, nesuglasnost, ne odnosi na bit sporazuma o konačnom statusu, nego na proces koji će nas dovesti ondje”, rekao je.

Kerry je rekao kako se dvije strane potiče da “pronađu kompromis koji je odlučujući za njih kako bi krenuli naprijed”.

Bila bi to “prava tragedija” za obje strane da propuste priliku da se “pozabave pravim pitanjima glede razmimoilaženja o sporazumu o konačnom statusu”, dodao je.

Osim o pitanju zatvorenika, mirovni razgovori su, također, zapeli na palestinskom odbijanju zahtjeva Izraela da bude priznat kao židovska država, te na problemu izraelskih židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu.

Izvor: Al Jazeera i agencije