Afganistan bira Karzaijevog nasljednika

Predstojeći izbori bit će prvi demokratski prijenos vlasti u povijesti Afganistana. Time će nakon 13 godina Hamid Karzai odstupiti s dužnosti predsjednika.

Jedan od favorita za njegovog nasljednika je bivši ministar vanjskih poslova Sjevernog saveza Abdullah Abdullah.

Bilo je haotično, uz velike gužve i gotovo van kontrole (…), ali činilo se da to Abdullah Abdullah baš tako voli.

Desetine hiljada ljudi pohrlile su u Herat na miting, gdje Abdullah skuplja podršku za drugi pokušaj da osvoji predsjedništvo.

“Veličina ovog mnoštva nije nužno odraz podrške dr. Abdullahu u Heratu, no ona pokazuje entuzijazam i interesiranje za proces izbora u Afganistanu”, izvještava Bernard Smith, reporter Al Jazeere.

‘Ispravljanje nepravde’

Abdullah je obišao zemlju uzduž i poprijeko kako bi ispravio, kako on i mnogi Afganistanci smatraju, nepravdu počinjenu 2009, kad je od Hamida Karzaija izgubio izbore. To glasanje je okarakteriziralo rasprostranjene izborne prevare.

“Ovaj put će građani izbore pratiti mnogo bolje. Glasači su mnogo svjesniji svojih prava, donose mnogo svjesnije odluke nego ranije, te pitaju o ishodu”, kazao je Abdullah.

Abdullah Abdullah mora dobiti 51 posto glasova da bi direktno pobijedio. Kako bi poboljšao svoje izglede, kao kandidate za potpredsjednike izabrao je dva čovjeka protiv kojih se borio u građanskom ratu. Partije kojima oni pripadaju na koncu su uništile grad Kabul.

Ako ne bude direktnog pobjednika, ide se u drugi krug izbora između dva najbolja kandidata. U tom slučaju Abdullah ima poruku za nadležne.

“Ako dođe do drugog kruga na osnovu glasova ljudi, spremni smo ići u drugi krug. Međutim, ako dođe do drugog kruga na osnovu prevare bit će veoma teško, nastat će vrlo neizvjesna situacija. Nadam se da to neće biti slučaj”, upozorio je on.

Etnička pripadnost je važno pitanje u Afganistanu, a Abdullah Abdullah je pola Paštun, pola Tadžik. No, čini se da su njegovi mitinzi privukli širok spektar etničkih grupa.

Abdullahu će trebati široka podrška da bi imao šansu da dođe na mjesto predsjednika.

Izvor: Al Jazeera