NASA otkrila naseljivu planetu

Kepler-186f se nalazi u zvjezdanom sistemu, smještenom 490 svjetlosnih godina od Sunca (NASA Ames/ SETI Institute/ JPL-Caltech)

Astronomi su otkrili planetu koja nalikuje Zemlji više od bilo koje dosad otkrivene planete.

Stjenovito nebesko tijelo, po veličini nalik Zemlji, kruži u tzv. zoni “zlatokosa”, području oko zvijezde koja emitira sasvim dovoljno energije, svjetla i temperature da bi na planeti bio moguć život.

Otkriće objavljeno u četvrtak uzbudilo je lovce na planete, koji su godinama istraživali Mliječni put u potrazi za potencijalno naseljivim mjestima izvan našeg Sunčevog sistema.

“To je najizglednija naseljiva planeta do sada pronađena. Rezultati su apsolutno pouzdani”, naveo je u e-mailu Geoff Marcy, astronom sa Univerziteta California, koji je imao vodeću ulogu u otkriću.

Podatke o planeti je prikupio NASA-in teleskop Kepler, koji ispituje suptilne promjene u svjetlini, na osnovu čega se može izračunati veličina planete i donijeti zaključak o njenom sastavu.

Zanimljivo otkriće

To otkriće potvrđuje vjerovatnost pronalaženja bratskih planeta Zemlje u našoj galaksiji Mliječnom putu, smatraju naučnici, koje predvodi jedna žena astronom NASA-e, čiji su radovi objavljeni u četvrtak u američkom časopisu Science.

“To je prva egzoplaneta veličine Zemlje pronađena u nastanjivoj zoni neke druge zvijezde”, naglasila je Elisa Quintana, astronomkinja SETI instituta u NASA-inom istraživačkom centru Ames, koja je vodila to istraživanje, navodi agencija Hina.

Ono što to otkriće čini posebno zanimljivim je da je ta planeta, nazvana Kepler-186f, veličine Zemlje u orbiti oko jedne patuljaste zvijezde, manje obimom i manje vruće od Sunca u umjerenoj zoni, gdje voda može biti u tekućem stanju, precizirala je ona.

To područje se naziva nastanjivim, jer život kakav je nama poznat i koji ovisi o postojanju vode tamo ima najveće mogućnosti za razvoj, otkrili su naučnici.

Važan korak

Fred Adams, profesor fizike i astronomije na univerzitetu u Michiganu, rekao je da je riječ o važnom koraku za otkrivanje egzoplanete identične Zemlji, što je zadatak misije Kepler.

Od blizu 1.800 egzoplaneta otkrivenih u posljednjih dvadeset godina dvadesetak ih je u orbiti oko njihove zvijezde u nastanjivoj zoni. Međutim, te planete su bitno veće od Zemlje, pa je teško odrediti jesu li plinovite ili stjenovite.

Kepler-186f se nalazi u zvjezdanom sistemu, smještenom 490 svjetlosnih godina od Sunca i obuhvata pet planeta veličine poput Zemlje, ali je samo Kepler-186f u nastanjivoj zoni, a ostali su preblizu zvijezdi.

Naučnici nazivaju 500 svjetlosnih godina udaljenu planetu Kepler-186f „rođakom“ Zemlje, jer se rotira oko zvijezde drugačije kategorije od Sunca i koja je od njega hladnija i tamnija.

Kvar na teleskopu

Svemirski teleskop Kepler lansiran je 2009. godine i identificirao je više od 3.800 nebeskih tijela koja bi mogla biti planete. Od tog broja je potvrđeno 966 planeta.

No, nakon što je završio svoju primarnu misiju prošlog proljeća, drugi od četiri točka koji kontroliraju njegovo usmjeravanje se pokvario. Ovim je Kepler ostao statičan, ali njegove velike mogućnosti su ostale na raspolaganju.

„Otkrivanje planete Kepler-186f je značajan korak ka pronalasku svjetova sličnih našoj planeti Zemlji“, izjavio je Paul Hertz, direktor astrofizičkog odjela NASA-e.

„Buduće misije NASA-e će otkriti najbliže stjenovite egzoplanete i odlučiti njihov sastav i atmosfersko stanje, te nastaviti potragu čovječanstva za planetama sličnim Zemlji.“

Izvor: Agencije