Velike nedaće sirijskih izbjeglica u Jordanu

Žene bez prihoda moraju se brinuti za djecu i stariju rodbinu, saopćeno je iz CARE-a (EPA)

Sirijske izbjeglice u gradskim područjima Jordana moraju se nositi sa neadekvatnim smještajem, velikim dugovima, rastućim cijenama i problemom obrazovanja njihove djece, saopćila je globalna humanitarna agencija.

CARE International je saopćio da procjena domaćinstava blizu 2.200 sirijskih izbjeglica pokazala da je 90 posto njih dužna rodbini, stanodavcima, vlasnicima trgovina i susjedima.

Cijena najma za izbjeglice iz trogodišnjeg razornog rata u Siriji se u protekloj godini povećala gotovo za trećinu, pokazuje istraživanje CARE-a.

“Neizvjesnost za osiguranje i opskrbu porodica stvara povećani nivo stresa, a žene dovodi u opasnost od seksualnog iskorištavanja. U mnogim slučajevima mladi sinovi su prisiljeni biti hranitelji porodica da bi mogli spojiti kraj s krajem”, saopćila je ta organizacija.

Studija je pokazala da samo 52 posto sirijskih dječaka-izbjeglica ide u školu, dok 62 posto djevojčica ide redovno na nastavu.

“Tri godine nakon početka sirijske krize izbjegličke porodice su u sve većoj oskudici”, rekao je Salam Kanaan, direktor CARE-a za Jordan.

“Što duže žive u susjednim zemljama, to postaju sve više finansijski ranjivi. Porodice su pobjegle prije nekoliko mjeseci ili godina – više nemaju nikakve ušteđevine”.

Jordan je dom za više od 500.000 sirijskih izbjeglica.

Neadekvatan smještaj

Više od 80 posto njih živi u siromašnim gradskim sredinama ili u predgrađima, često u neadekvatnim stanovima, neformalnim šatorskim naseljima i improviziranim skloništima, navedeno je iz CARE-a.

Izbjegličke porodice moraju mjesečno potrošiti u prosjeku 188 eura za stanarinu.

CARE je saopćio da se za 36 posto porodica koje su prijavljene u organizaciji brinu žene.

“Pobjegle su bez muževa, koji su i dalje ili u Siriji, ranjeni ili su ubijeni. One se moraju brinuti za svoju malu djecu i stariju rodbinu, ali imaju problema da stvore prihode”, saopćeno je.

CARE kaže da je sve više zabrinjavajući socijalni i psihološki utjecaj rata na porodice.

“Porodice koje su raseljene već godinama i nemaju više sredstava brinu se kako će pokriti mjesečne troškove i kako će se nositi sa hitnim medicinskim problemima”, rekao je Kanaan.

Izvor: Agencije