T. Rex u kolekciji muzeja Smithsonian

Dinosaur Tyrannosaurus Rex, koji je posljednji put bio u pokretu prije 65 milijuna godina, pronašao je novi dom u kolekciji čuvenog muzeja Smithsonian u Washingtonu.

Pet dana nakon polaska na putovanje iz Montane, na sjeverozapadu SAD-a, 16 kovčega s kostima Tyrannosaurusa Rexa stiglo je u novi dom – najposjećeniji prirodnjački muzej na svijetu.

Kathy Wankel, vlasnica ranča koja je 1988. otkrila fosilne ostatke dinosaura, bila je uzbuđena poput mnogih turista.

“Mislili smo da više neće biti uzbuđenja, ali postaje sve bolje. Skelet je još jednom u centru pažnje i opet je jako zabavno”, kaže Wankel.

Posjetitelji će moći promatrati kako osoblje muzeja otvara kovčege, popisuje, fotografira i skenira kosti.

Kad bude sastavljen, dinosaur će prvi put biti postavljen u uspravnom položaju, pri čemu će do izražaja doći njegova veličina koja je i bila jedan od razloga zbog kojeg je dobio naziv “kralj guštera tirana”.

“Muzej Smithsonian naziva taj primjerak jednim od najvećih i najkompletnijih fosila T. Rexa na svijetu, ali možda nije velik kao primjerak koji im je uspio izmaknuti”, javlja Al Jazeerin reporter Tom Ackerman iz Washingtona, dodajući kako je veći dinosaur kojeg spominje – “Sue”, T. Rex pronađen u Južnoj Dakoti, zvijezda muzeja Field u Chicagu.

Važnost proučavanja dinosaura

Ostaci tog dinosaura kupljeni su na aukciji 1990. godine za 8,3 milijuna dolara, što je rekordan iznos za dinosaura i mnogo više nego što je Smithsonian mogao ponuditi.

“Državni T. Rex”, kako Smithsonian naziva svoj primjerak, pronađen je na državnoj zemlji i njegova nabavka bila je besplatna.

On će biti glavna atrakcija nove Dvorane dinosaura i fosila, koja će biti otvorena 2019. godine, nakon prvog velikog renoviranja muzeja od kada je otvoren prije više od stoljeća.

Znanstvenici žele da posjetitelji shvate kako je proučavanje dinosaura mnogo više od gledanja u prašnjave kosti.

“Broj poznatih vrsta dinosaura u svijetu udvostručen je od 1995. godine. Stalno se otkrivaju nove vrste. Fosili nam mnogo govore o prirodi našeg planeta, klimatskim promjenama, o tome kako je tekla evolucija, ali i kako dolazi do izumiranja vrsta”, kaže Kirk Johnson iz Prirodoslovnog muzeja Smithsonian.

Jedna od naznaka značaja tih fosila je to što su mikrobi otkriveni na skeletu T. Rexa u Chicagu ukrcani na letjelicu Space X, koja će ovih dana biti lansirana prema Međunarodnoj svemirskoj postaji, gdje će biti uspoređeni s mikroorganizmima pronađenima u svemiru.

Izvor: Al Jazeera