Sud obustavio tužbu Hrvata protiv Dylana

Dylan je tužen zbog izjave da crnci mogu 'osjetiti' rasiste, 'baš kao Jevreji naciste, a Srbi Hrvate' (EPA)
Dylan je tužen zbog izjave da crnci mogu 'osjetiti' rasiste, 'baš kao Jevreji naciste, a Srbi Hrvate' (EPA)

Francuski sud obustavio je u utorak postupak protiv američkog muzičara Boba Dylana kojeg je Predstavničko vijeće hrvatskih udruga i zajednice Francuske (CRICCF) optužilo za poticanje mržnje protiv Hrvata, kazao je za AFP pjevačev advokat Thierry Marembert.

Legenda američkog folk-rocka je saslušana u novembru u Parizu zbog “uvrede i poticanja mržnje” nakon tužbe CRICCF-a zbog njegove izjave za časopis Rolling Stone od oktobra 2012, prenosi Hina.

U razgovoru za Rolling Stone Dylan je, govoreći o svom sudjelovanju u američkom pokretu za građanska prava, odnosno protiv rasne segregacije, rekao kako crnci mogu “osjetiti” rasiste, “baš kao Jevreji naciste, a Srbi Hrvate”.

Izjava data američkom izdanju

Zbog toga je nevladina udruga Predstavničko vijeće hrvatskih udruga i zajednice Francuske protiv njega i protiv magazina podnijela tužbu zbog uvrede i poticanja mržnje.

Sutkinja je u utorak obustavila postupak jer je zaključila da je pjevač odobrio objavu razgovora u američkom izdanju časopisa, ali ne i u francuskom izdanju.

Za proglašenje krivičnog djela pravosuđu treba predati dokaz o odobrenju intervjuirane osobe, ne samo za objavu izjava, već i za načine objave, ocijenila je sutkinja, prenio je jedan izvor blizak predmetu.

“Drago mi je što je pravosuđe shvatilo da Bob Dylan nije želio nikoga uvrijediti, ni klevetati”, rekao je advokat Marembert.

Sutkinja je predmet protiv direktora francuskog izdanja Rolling Stonea zbog uvreda i govora mržnje prebacila na prekršajni sud.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO