Rijetko pomračenje Mjeseca

Stanovnici Sjeverne Amerike tokom prethodne noći mogli su uživati u fascinantnim prizorima pomračenja Mjeseca.

Prva lunarna eklipsa u ovoj godini označila je početak tetrade, rijetke pojave tokom koje se dogode četiri pomračine Mjeseca u dvije godine, prenosi Anadolija.

Mjesec je, u zavisnosti od lokalnih vremenskih uslova, mijenjao boju od crvene, preko narandžaste, do braon.

Pomračenja Mjeseca događaju se kada ovo nebesko tijelo dođe u istu ravan sa Zemljom i Suncem. Zemljina sjenka padne na Mjesec i “sakrije” ga.

Specifičnu boju Mjesec dobije zbog prelamanja sunčeve svjetlosti kroz zemljinu atmosferu.

Pun i nešto veći Mjesec, u nekim krajevima planete, prizor je uobičajen u ovo doba godine.

Posebno pomračenje

Stanovnici Amerike i Australije pomračenje mjeseca mogu doživjeti u posebnom izdanju – potpuno pomračenje praćeno je narandžastom bojom Mjeseca.

Takav se mjesec u narodu još naziva i crveni ili čak “krvavi” Mjesec, a zbog svog neuobičajenog izgleda predmet je i brojnih praznovjerja.

Ipak, naučnici kažu da je to uobičajena nebeska pojava kad Mjesec u potpunosti prolazi kroz sjenku Zemlje.

Uz to, ovih dana i Mars je najbliži Zemlji, pa je vrlo lako uočljiv golim okom iznad Mjeseca – što je svakako prizor koji mnogi ne žele propustiti.

Međutim, u drugim krajevima svijeta, poput Amerike i Australije, vidjelo se njegovo totalno pomračenje praćeno narandžastim koloritom.

S obzirom na to da je u to vrijeme Mars bio najbliži Zemlji i on se mogao uočiti iznad Mjeseca. Zaljubljenici u astronomiju i umjetničku fotografiju, takve prilike ne propuštaju.

Izvor: Agencije