Predsjednika Alžira biraju i u Francuskoj

Kampanje za predsjedničke izbore u Alžiru vode se i u zemlji, ali i među alžirskim imigrantima u Francuskoj, pa je česta slika da pristalice jednog od kandidata za predsjednika Alžira pokušavaju privući glasače na ulicama Pariza. Al Jazeerina ekipa pronašla je aktiviste koji podržavaju kandidaturu Alija Benflisa, bivšeg premijera i pripadnika “stare garde”, koji ima blizu 70 godina. Ipak, njegov tim glasače pokušava uvjeriti da je riječ o čovjeku koji može donijeti promjene.

“On je čovjek koji poštuje zakon, čovjek od riječi. Kad kaže da će nešto učiniti, to i učini. Ne daje prazna obećanja glasačima. Ono što obeća provest će u djelo”, kaže Said Naili iz tima za kampanju Alija Benflisa.

Najmanje 800.000 Alžiraca koji žive u Francuskoj imaju pravo glasa i već su počeli glasati na biralištima u toj zemlji. Alžirce koji žive u Francuskoj svi kandidati žele na svojoj strani, uključujući i samog aktualnog predsjednika Abdelaziza Boutefliku, koji se bori za četvrti mandat iako ima 77 godina i lani je pretrpio moždani udar.

Najupečatljivija stvar vezana uz njegovu kampanju je što doslovno nije ni sudjelovao u njoj, no njegov tim insistira na tome da je sposoban upravljati zemljom.

Najvažniji prioritet stabilnost

“Predsjednikovo zdravlje se znatno popravilo i svakog dana je sve bolje. Alžirski narod će reći šta želi. Kao što sam mnogo puta rekao, predsjednik vodi državu glavom, a ne nogama”, navodi Amara Benyounes iz Bouteflikinog tima.

Al Jazeerina reporterka Jacky Rowland javlja kako je najvažniji prioritet za većinu Alžiraca stabilnost.

“Vidjeli su što se dogodilo u Libiji i Egiptu i sjećaju se desetljeća nasilja tokom ‘90-ih. Zato za mnoge glasače glas za Boutefliku znači glas za stabilnost”, javlja Rowland.

Međutim, sve veći broj Alžiraca planira bojkotirati cijeli birački proces, jer smatraju kako je cilj izbora sačuvati stari sistem, koji smatraju izuzetno korumpiranim.

“Nikad neće poštovati volju građana. Uvijek su vršili sistemsku prevaru. Dakle, nakon svih prethodnih izbora, mislim da je apsurdno otići i glasati”, smatra jedan stanovnik Pariza alžirskih korijena.

Unatoč činjenici da je bolestan te odsustvu iz javnog života, dosadašnji predsjednik Bouteflika će, prema mišljenju mnogih, opet biti izabran. Međutim, Alžir je mlada zemlja, javlja Rowland, a oni koji zahtijevaju promjene neće lako odustati od svojih ciljeva.

Izvor: Al Jazeera