Područje potrage za avionom duboko za robota

Podaci koji su prikupljeni tokom šestosatne potrage robota još se analiziraju (EPA)

Područje za koje se vjeruje da se u njegovom krugu nalazi olupina nestalog malezijskog aviona preduboko je za podvodnog robota, koji je vraćen na površinu nakon manje od pola puta njegove prve potrage za avionom.

Australija je robota “Bluefin 21” poslala u Indijski okean u ponedjeljak, nakon što brodovi nisu uspjeli pronaći signal za koji se vjeruje da je detektiran prije sedam dana iz “crne kutije” nestalog aviona kompanije Malaysia Airlinesa.

Međutim, nakon šest od 16 sati planirane misije, robot je dostigao svoju maksimalnu dubinu od 4.500 metara te je vraćen na površinu, saopćeno je iz centra koji koordinira potragu.

Podaci koji su prikupljeni tokom šestosatne potrage još se analiziraju, rečeno je iz centra.

Robot “Bluefin 21” nastavit će potragu u utorak, kada se poboljšaju vremenski uvjeti.

Brod “Ocean Shield” u nedjelju navečer otkrio je naftnu mrlju u zonama na koje se sada svela potraga, jer su u njoj primani signali.

Prikupljena su dva litra goriva i poslana na analizu, ali rezultati će se znati za nekoliko dana.

Operacija potrage

Od 5. aprila “Ocean Shield” uhvatio je u četiri navrata zvučne signale u ograničenoj zoni, na putanji kojom je vjerovatno letio Boeing 777, a ti signali liče onima kakve odašilju “crne kutije”, koje bilježe podatke na letu.

Oblikom torpeda dugog 4,93 metra i opremljen sonarom, “Bluefin-21” se koristi za uzimanje podataka u operacijama potrage za olupinama, za arheološka istraživanja i okeanografiju.

Ako Bluefinov sonar uhvati neki signal, bit će izvučen na površinu, zatim će biti opremljen kamerom i vraćen u more.

Međutim, taj robot ne može istovremeno nositi i sonar i kameru. Robot teži 750 kilograma i može ostati pod vodom 20 sati, ali je operativan najviše do 4.500 metara dubine

Avion MH370 nestao je na letu između Kuala Lumpura i Pekinga 8. marta, nedugo nakon što je poletio iz malezijske prijestolnice.

Međutim, između Malezije i Vijetnama promijenio je putanju i okrenuo se prema Malajskom prolazu.

Razlog se ne zna i pretpostavlja se da se srušio u Indijski okean.

Izvor: Agencije