Irak zatvorio zloglasni zatvor Abu Ghraib

Zatvor se nalazi na području koje je poprište sukoba između Al-Kaide i Vladinih snaga (EPA)
Zatvor se nalazi na području koje je poprište sukoba između Al-Kaide i Vladinih snaga (EPA)

Vlasti Iraka zatvorile su zloglasni zatvor Abu Ghraib, zapadno od Bagdada, iz sigurnosnih razloga, izjavio je irački ministar pravde.

Hassan al-Shimmari rekao je u utorak da je gotovo 2.400 zatvorenika prebačeno iz Abu Ghraiba u druge zatvore u sigurnijim područjima.

Kazao je da je riječ o preventivnoj mjeri, jer se Abu Ghraib nalazi u “nemirnom području”.

Zatvor se nalazi na rubu sunitske pokrajine Anbar, koja je poprište sukoba između Al-Kaide i Vladinih snaga.

Napad na zatvor

U julu prošle godine pobunjenici su napali Abu Ghraib i još jedan zatvor, oslobodivši blizu 500 zatvorenika, među kojima su bili mnogi pripadnici Al-Kaide.

Napadi na zatvore izvršeni su tačno godinu nakon što je lider iračkog ogranka Al-Kaide Abu Bakr al- Baghdadi pokrenuo kampanju pod nazivom “Srušiti zidove”, kojom je prioritet dat oslobađanju zatvorenih saboraca.

Deseci drugih zatvorenika i sigurnosnog osoblja poginuli su u napadu.

Dok je još bio pod kontrolom američkih snaga, Abu Ghraib je bio u centru skandala 2004. godine zbog mučenja zatvorenika.

Izvor: Agencije


Povezane

Bagdadski zatvor Abu Ghraib, kojim su upravljale američke snage, postao je sinonim za jedno od najmračnijih poglavlja rata u Iraku. Stotine iračkih zatvorenika bile su podvrgnute psihičkom, fizičkom i seksualnom zlostavljanju koje je otkriveno 2004. godine. Dvojica američkih vojnika osuđena su nakon skandala, ali nijedan oficir nikad nije zatvoren. Većina žrtava zlostavljanja i dalje čeka […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO