Dramatična borba s vatrenom stihijom u Čileu

Požar je najteže pogodio siromašne gradske četvrti s drvenim kućicama (AP)

Gust dim i kiša pepela prekrili su čileansku luku Valparaiso, u kojoj bjesni golem požar, koji su u ponedjeljak tisuće vatrogasaca i vojnika pokušavale staviti pod kontrolu uz pomoć zrakoplova i helikoptera.

Taj požar, najteži u toj luci u središtu Čilea, od subote u podne je odnio 12 života i prouzročio evakuaciju više od 10.000 stanovnika.

“Požar nije pod kontrolom. Ipak, puno je slabiji”, rekao je novinarima čelnik Nacionalnog ureda za izvanredna stanja u Valparaisu Guillermo de la Maza.

Poginulo 12 osoba

Vatra, koju raspiruju snažni udari vjetra, u nedjelju navečer se još više razbuktala na uzvisinama ponad toga grada, koji je UNESCO 2003. godine svrstao u svjetsku baštinu.

Prema posljednjim informacijama ministra unutarnjih poslova Rodriga Penaililla, 12 osoba je izgubilo život u požaru koji je progutao gotovo 850 hektara i blizu 2.000 kuća.

U ponedjeljak ujutro vatra je uništila još gotovo 250 kuća, priopćio je ministar za lokalni radio.

Trinaest helikoptera, sedam zrakoplova, približno 2.000 pripadnika redarstvenih snaga – policajaca i vojnika – te stotine vatrogasaca i u ponedjeljak su se nastavili boriti s požarom, koji bi se, navode vlasti, mogao staviti pod nadzor u idućih 48 ili 72 sata.

Meteorološki uvjeti najavljeni za početak tjedna mogli bi ići naruku vatrogascima, kojima će pad temperature i porast vlažnosti pripomoći u gašenju.

Stradale siromašne četvrti

Požar je najteže pogodio siromašne gradske četvrti s drvenim kućicama.

Povijesna gradska jezgra zasad je pošteđena vatre.

Valparaiso svake godine posjećuju tisuće čileanskih i stranih turista.

Bio je prva i najveća trgovačka luka na pomorskoj ruti kroz Magellanov tjesnac koja je povezivala Atlantski i Tihi ocean.

U Valparaisu je kuća pjesnika Pabla Nerude, koja je pretvorena u muzej.

Izvor: Agencije