Brazilski Petrobras optužen za korupciju

Brazilska energetska kompanija Petrobras suočava se s jednim od najgorih skandala ikada. U javnost su iscurili dokumenti koji ukazuju na široku korupcijsku mrežu. Na vrhu liste osumnjičenih je predsjednica države, zbog čega njene pristalice tvrde da je cijeli slučaj politički motiviran. 

Najveća brazilska kompanija opovrgava optužbe u najvećem korupcijskom skandalu u historiji te kompanije. Otkriveno je kako je 2006. godine kompanija za milijardu dolara kupila jednu rafineriju u Texasu, koja je godinu ranije prodata za samo 42 miliona dolara. Razlika od 95 posto u cijeni pokrenula je federalnu istragu.

U posebnoj istrazi, policijski dokumenti našli su put do lokalnog novinara koji ih je objavio pod naslovom “Petrobrasova korupcija”.

“Iz dokumenata je bilo jasno da je korupcijska šema dobro organizirana te da su u nju uključeni posrednici, lobisti i sam državni vrh”, kazao je Diego Escosteguy iz magazina Epoca.

U saopćenju za Al Jazeeru iz Petrobrasa su rekli da kompanija sarađuje s istražnim organima i pomno prati istragu.

Svi se pribojavaju istrage

“Ta najveća i najmoćnija državna kompanija u Brazilu ima svoje veze u gotovo svim dijelovima vlade. Zato se u glavnom gradu Braziliji političari svih nivoa pribojavaju rezultata istrage i skandala u koji bi potencijalno mogli biti umiješani. Ali, niko nema više da izgubi od žene koja se nalazi u predsjedničkoj palači, a to je predsjednica Dilma Rousseff”, javlja reporter Al Jazeere Gabriel Elizondo.

Prije nego što je postala predsjednica, bila je ministrica energetike i predsjednica Upravnog vijeća Petrobrasa, i to u vrijeme kada se navodna korupcija odvijala. Trenutno nije direktno povezana s navodnim nedjelima. Ali, politički protivnici pozivaju i Kongres na istragu, a sve uoči predsjedničkih izbora u oktobru.

“Želimo kongresnu istragu, koja bi prikupila ključne cifre i svjedočenja glavnih aktera i političara o tim navodima i dokumentima”, kazao je opozicijski zastupnik Antonio Imbassahy.

Sergio Gabrielli, bivši predsjednik Petrobrasa, kategorično odbacuje sve navode o korupciji.

“Mogu vas uvjeriti da je Petrobras transparentna, poštena i čista kompanija te da su ovi navodi isključivo politički motivirani”, kaže on.

Ali, s policijskom istragom u toku, malo je vjerovatno da će se skandal stišati u skorije vrijeme.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO