Pulitzer Guardianu i Washington Postu

Edward Snowden živi u Rusiji s privremenim azilom, a Bijela kuća je odbila zahtjev za njegovu amnestiju (Getty Images)

Novine The Guardian i The Washington Post podijelile su Pulitzerovu nagradu za novinarstvo u službi javnosti zbog niza priča o američkom elektronskom špijuniranju

Priče su zasnovane na dokumentima koje im je dostavio bivši službenik američke Nacionalne sigurnosne agencije Edward Snowden, prenosi Fena.

Među ostalim dobitnicima najprestižnije američke novinarske nagrade je i osoblje Boston Globea zbog izvještavanja o najaktuelnijim svjetskim vijestima.

Dvoje novinara novinske agencije Reuters je, također, dobilo nagradu za međunarodno izvještavanje, prenosi BBC.

Edward Snowden, Amerikanac koji je radio za privatnu firmu angažiranu od američke Nacionalne sigurnosne agencije, javno je preko lista Guardian saopćio da je medijima dostavio podatke o internetskom špijuniranju koje provodi američka vlada.

Tajni projekt

On je nekada radio kao tehnički asistent u Centralnoj obavještajnoj agenciji, da bi kasnije, kao službenik Booz Allen Hamiltona, privatne firme koju je angažiralo Ministarstvo odbrane, učestvovao u tajnom projektu NSA.

Snowden je radio u uredu NSA na Havajima i tada je presnimio tajne dokumente.

Pošto je prije tri sedmice uzeo bolovanje, rekavši pretpostavljenima da će biti odsutan neko vrijeme, napustio je SAD i odletio u Hong Kong.

“Moj jedini motiv je bio da informiram javnost šta se radi u njeno ime i šta se radi protiv nje. Svjestan sam da ću propatiti zbog svog postupka”, rekao je u intervjuu koji je objavio Guardian.

“NSA je napravila infrastrukturu koja omogućava da se sve presretne. Ako želim vidjeti vaš e-mail ili poruke na telefonu vaše supruge, mogu to učiniti. Mogu doći do e-mailova, šifri, podataka sa telefona, kreditnih kartica… Ne želim živjeti u društvu u kojem se događaju takve stvari, u kojem se snima sve što kažem”, istakao je tada Snowden.

Prema njegovim riječima, NSA je redovno lagala Kongres u svojim izvještajima, ne navodeći tačno o kojem se nivou špijuniranja u Americi radi.

‘Skupljanje podataka’

“Skupljamo više digitalnih podataka o komunikacijama Amerikanaca nego što to činimo kod Rusa”, kazao je Snowden i dodao da SAD špijunira gotovo sve zemlje na svijetu.

Rekao je kako je vjerovao da će predsjednik Barack Obama ispuniti svoja obećanja, ali smatra da je nastavio s politikom svog prethodnika George W. Busha.

“Htio sam sve ovo otkriti još ranije, ali sam sačekao da prođu predsjednički izbori u novembru”, dodao je.

Snowden, koji živi u Rusiji s privremenim azilom, mogao bi dobiti najmanje 30 godina zatvora, ali izglednija mu je doživotna kazna.

U novembru je Bijela kuća odbila zahtjev za amnestiju za Snowdena i pozvala ga da se vrati u SAD, kako bi se pojavio pred sudom.

Izvor: Agencije