Potraga za avionom nastavlja se pod vodom

Ako Bluefinov sonar uhvati neki signal, bit će izvučen na površinu, opremljen kamerom i vraćen u more (AP)

Australija će poslati robota-podmornicu u potragu za olupinom aviona Boeing 777 kompanije Malaysia Airlines nestalog 8. marta u Indijskom okeanu, u zone u kojima je nedavno otkrivena naftna mrlja.

Brod “Ocean Shield” u ponedjeljak će prekinuti potragu za signalima hidrofoničnom sondom te što je prije moguće pokrenuti autonomno podvodno vozilo “Bluefin-21”, izjavio je koordinator potrage Angus Houston.

Posljednji akustični signal iz “crnih kutija” bio je uhvaćen prije šest dana, rekao je, “a u proteklih šest dana nismo ništa detektirali i vrijeme je da se krene u podmorje”.

Odašiljači imaju teorijski vijek trajanja od tridesetak dana i moguće je da je istekao, jer je avion na letu MH370 nestao prije 38 dana.

Analiza naftne mrlje

Ocean Shield u nedjelju navečer otkrio je naftnu mrlju u zonama na koje se sada svela potraga jer su u njoj primani signali.

Prikupljena su dva litra goriva i poslana na analizu, ali rezultati će se znati za nekoliko dana.

Čini se da gorivo ne potječe sa brodova, kazao je Houston.

Od 5. aprila brod “Ocean Shield” uhvatio je u četiri navrata zvučne signale u ograničenoj zoni, na putanji kojom je vjerovatno letio Boeing 777, a ti signali liče onima kakve odašilju “crne kutije”, koje bilježe podatke na letu.

Podmornički robot “Bluefin-21” trebao bi otvoriti novu etapu u potrazi.

Oblikom torpeda dugog 4,93 metra i opremljen sonarom, “Bluefin-21” se koristi za uzimanje podataka u operacijama potrage za olupinama, za arheološka istraživanja i okeanografiju.

Ako Bluefinov sonar uhvati neki signal, bit će izvučen na površinu, zatim će biti opremljen kamerom i vraćen u more.

Međutim, taj robot ne može istovremeno nositi i sonar i kameru.

Do 4500 metara dubine

Robot teži 750 kilograma i može ostati pod vodom 20 sati, ali je operativan najviše do 4500 metara dubine.

“Svaka Bluefinova misija trajat će 24”, objasnio je Houston, jer dva su sata potrebna za spuštanje, 16 sati za istraživanje pod vodom, dva sata za uspon na površinu, a četiri sata za analizu prikupljenih podataka.

Zona u kojoj istražuje brod “Ocean Shield” svedena je sada na nekoliko kvadratnih kilometara i nalazi se 2312 kilometara sjeverozapadno od Pertha, grada na zapadnoj obali Australije.

Avion MH370 nestao je na letu između Kuala Lumpura i Pekinga 8. marta, nedugo nakon što je poletio iz malezijske prijestolnice.

Međutim, između Malezije i Vijetnama promijenio je putanju i okrenuo se prema Malajskom prolazu.

Razlog se ne zna i pretpostavlja se da se srušio u Indijski okean.

Izvor: Agencije