Opozicija: Imamo dokaze za napade hlorom

Snage sirijskog predsjednika Assada su, uz podršku boraca Hezbollaha, ponovo zauzeli grad Maaloulu (AP)

Sirijski opozicijski aktivisti objavili su fotografije i videosnimak improvizirane bombe s hlorom kako bi dokazali optužbe da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad u dva napada prošle sedmice upotrijebio hemijsko oružje.

Pobunjenici i Vlada međusobno se optužuju za navodne napade tim otrovnim plinom u petak i subotu na selo Kfar Zeit u centralnoj pokrajini Hami, gotovo 200 kilometara sjeverno od Damaska, koje drže pobunjenici.

Obje strane tvrde da je korišten hlor, smrtonosno oružje često korišteno u Prvom svjetskom ratu.

Plin, koji se koristi i u industriji, ne nalazi se na popisu hemijskog oružja koje je Assad prijavio međunarodnoj zajednici prošle godine radi uništenja.

Sirijska Vlada optužuje Al-Nusra front, povezan s Al-Kaidom, da je izveo napade, u kojima su povrijeđeni deseci ljudi.

Autentičnost snimaka neeksplodiranog kanistra koji na sebi ima hemijski simbol hlora nije potvrđena.

Trinaesta isporuka hemijskog oružja

Organizacija za zabranu hemijskog oružja u ponedjeljak je objavila da je Sirija poslala na uništenje gotovo dvije trećine svog hemijskog oružja.

“Sirijska Vlada izvršila je 13. isporuku hemijskog oružja (…)”, naglašava organizacija, dodajući da je time iz Sirije evakuirano “65,1 posto hemijskog oružja”.

Ta zemlja se u septembru 2013. godine obavezala uništiti hemijski arsenal do 30. juna ove godine, ali operacija kasni i nekoliko rokova je probijeno.

Damask je prijavio da posjeduje blizu 700 tona hemijskih agensa najopasnije, prve kategorije te blizu 500 tona druge kategorije.

Do sada je evakuirano 57,4 posto agensa prve kategorije.

Assadove snage zauzele dva grada

Assadove snage su, uz podršku boraca Hezbollaha, ponovo zauzele grad Maaloulu, sjeverno od Damaska, u kojem pretežno žive kršćani. Preuzeli su i kontrolu nad gradom Sarkhom, rekli su vojni izvori, a prenijela državna televizija.

Time je zatvorena još jedna ruta opskrbljivanja za pobunjenike planinom Qalamoun, u blizini Libana.

“Vojska i oružane snage vratile su sigurnost i stabilnost u grad Maaloulu”, javila je novinska agencija Sana.

“Sada su u Maalouli. Grad je potpuno pod njihovom kontrolom, uključujući manastir”, kazao je vojni izvor koji je u kontaktu sa snagama Vlade na terenu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, potvrdila je da su dva grada sada pod kontrolom Assadovih snaga.

Ovaj drevni kršćanski grad u decembru su zauzeli pobunjenici, u čijim su redovima bili i borci Al-Nusra fronta, i držali u zarobljeništvu nekoliko monahinja, koje su u martu oslobođene u razmjeni.

Izvor: Agencije