Odgođeno suđenje Gaddafijevim sinovima i saradnicima

Saadi Gaddafi: Tužioci navode da je razgovarano s više od 200 svjedoka i da je sakupljeno više od 40.000 stranica dokaza (EPA)

Suđenje grupi od 37 bliskih saradnika nekadašnjeg libijskog vođe Muammara Gaddafija za njihovu ulogu u gušenju pobune 2011. godine, odgođeno je za 27. april zbog toga što ročištu nije prisustvovao veći broj optuženih, među kojima i Gaddafijev sin Saif al-Islam.

Suđenje se u Libiji doživljava kao najveći ispit prijelaza postgadafijeve Libije prema demokratiji.

Ni Saadi niti Saif al-Islam Gaddafi nisu bili u sudnici u zatvoru Hadba u Tripoliju, ali među tridesetak bivših zvaničnika, kojima se također sudi, prisutan je bio bivši šef Gaddafijeve tajne službe Abdullah al-Senussi, treće najpoznatije optuženo ime u tom procesu.

Glavni tužilac Siddik al-Sur kazao da se Saadi, plejboj s kratkom profesionalnom nogometnom karijerom, sigurno neće danas očitovati o optužnici, jer protiv njega još traje dio istrage.

Brojni dokazi

Saif al-Islam, poznatiji sin koji je dugo figurirao kao Gaddafijev nasljednik, još je u rukama grupe bivših pobunjenika na zapadu Libije, koja ne vjeruje centralnoj vlasti i eventualno će se videolinkom obratiti sudu. Prije toga, treba odlučiti hoće li njegovo očitovanje biti na otvorenom ili zatvorenom dijelu sjednice.

Senussiju se u sudnici pridružio bivši Gaddafijev premijer Al-Baghdadi al-Mahmoudi, bivši šef diplomatije Abdul-Ati al-Obeidi i bivši šef obavještajne službe Bouzid Dorda. Svi, uključujući i Gaddafijeve sinove, optuženi su za niz nedjela, od korupcije do ratnih zločina počinjenih tokom ustanka protiv Gaddafija 2011. godine.

Tužioci navode kako je razgovarano s više od 200 svjedoka i da je sakupljeno više od 40.000 stranica dokaza, zajedno s video i audio dokazima, koji pokazuju kako su optuženi davali instrukcije snagama sigurnosti da pucaju na demonstrante.

Za brojne Libijce braća Gaddafi i Senussi simboliziraju različita lica bivšeg režima.

Uhapšen novembra 2011. godine, Saif (41) je zatvorenik paravojnih snaga u planinskom gradu Al-Zintan, blizu 150 kilometara jugozapadno od Tripolija.

Lideri tih snaga odbijaju ga predati državnim vlastima, pa se očekuje da na suđenju učestvuje videolinkom.

Izvor: Al Jazeera