EU daje Ukrajini milijardu eura pomoći

Evropska unija će osigurati milijardu eura pomoći Ukrajini, odlučeno je na sastanku ministara vanjskih poslova u Luxembourgu.

Među šefovima diplomatije prevladava stav da je Moskva kriva za događanja na istoku Ukrajine, pa se raspravljalo i o mogućnosti uvođenja ekonomskih sankcija Rusiji.

Proruski demonstranti su, u međuvremenu, odbili ultimatum Kijeva o povlačenju, nakon čega je privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandar Turčinov potpisao novi ukaz o početku “specijalne antiterorističke akcije”, a dva ukrajinska vojna helikoptera uputila su se u pravcu Slavjanska, nakon što su proruski demonstranti ranije preuzeli kontrolu nad devet gradova.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je kako je njegova zemlja “jasno ukazala da će svaka upotreba sile protiv demonstranata ozbiljno narušiti mogućnost zajedničke saradnje na rješenju krize”.

“Nije naodmet sjetiti se da su nasilje na Trgu nezavisnosti, koje se završilo desetinama žrtava, nazivali demokratijom, a mirne proteste, koji se sada događaju na jugoistoku, nazivaju terorizmom i saopštavaju da će upotrebiti armiju za provođenje tzv. antiterorističke operacije. Takvo nešto vrhunac je licemerja”, poručio je Lavrov.

Reporter Al Jazeere Vladimir Bobetić javlja iz Donjecka da je Turčinov razgovarao sa generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom, zatraživši da UN pošalje mirovnu misiju na istok države.

Vijeće sigurnosti UN-a moralo bi odobriti takvu misiju.

U Donjecku, lokalni oligarh Rinat Ahmetov izjavio je kako se zalaže za jedinstvenu Ukrajinu, pozvao na mir i staloženost i izjavio saučešće porodicama žrtava sukoba.

Sukob demonstranata i policije

U jutarnjim satima u ponedjeljak nekoliko stotina proruskih demonstranata sukobilo se sa policijom u zgradi policijske uprave u Gorlovki na istoku Ukrajine.

Na snimku koji je objavio Russia Today vidi se kako su demonstranti pokušali istaći rusku zastavu na ulazu u zgradu, na što je policija odgovorila otvorivši vatru.

Nije poznato je li u tom incidentu neko povrijeđen, ali je ruska zastava skinuta odmah nakon što je istaknuta. Demonstranti se i dalje nalaze ispred zgrade policijske uprave.

Gorlovka je grad sa nešto više od 250.000 stanovnika i nalazi se u Donječkoj oblasti na istoku Ukrajine.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Ranije u ponedjeljak, Turčinov nije isključio mogućnost održavanja referenduma na nacionalnom nivou o državnom poretku istovremeno sa predsjedničkim izborima raspisanim za 25. maj, izražavajući uvjerenje da će se većina izjasniti za jedinstvenu, unitarnu Ukrajinu.

“Nisam protiv održavanja tog referenduma. Uvjeren sam da bi se na njemu, o kojem bi odluku mogao donijeti Parlament, većina Ukrajinaca izjasnila za nedjeljivu, nezavisnu, unitarnu Ukrajinu”, rekao je Turčinov na sastanku sa predstavnicima Vlade i šefovima zastupničkih grupa u Skupštini, prenio je Ukrinform.

Prema njegovim riječima, problemi u istočnim regijama Ukrajine pojavili su se zbog “nesposobnosti da se odupre separatizmu” policije koja je formirana u vrijeme vladanja svrgnutog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Turčinov je rekao da je potrebno hitno “obnoviti policiju patriotima iz istočnih regija”, dodajući da su “mnoge patriote upravo iz tih regija izrazili spremnost da rade u policiji”.

“Uskoro ćemo imati obnovljenu policiju, koja se može suprotstaviti pritisku agresije Rusije i separatizma”, rekao je.

Podsjećajući na to kako je odlučeno da se provede opsežna “antiteroristička operacija” uz uključenje Oružanih snaga, Turčinov je, kako prenosi agencija UNN, izrazio i uvjerenje da će se uskoro situacija u regiji Donječkog bazena “uz pomoć stanovništva, potpuno stabilizirati”.

Istekao rok

Rok koji je Vlada Ukrajine dala proruskim separatistima da polože oružje i okončaju okupaciju državnih zgrada u istočnom gradu Slavjansku istekao je ovog jutra.

Istočnoukrajinski gradovi jutros su strepili od vojne akcije Vladinih snaga sigurnosti nakon što je administracija te države izdala rok do devet sati ujutro.

Bobetić javlja kako građani koji se i dalje okupljaju, ne samo u Donjecku nego i u drugim gradovima, neće odustati od regionalnog referenduma na istoku države.

Na istoku Ukrajine – u Donjecku, Harkovu i Lugansku, od marta traju mitinzi pristalica federacije, čiji učesnici traže da se održe referendumi o statusu njihovih regija.

Protesti su se proširili na nekoliko gradova Donječke oblasti – Slavjansk, Mariupolj, Jenakijevo, Kramatorsk i nekoliko manjih gradova.

Sastanak EU-a

Ministri vanjskih poslova Evropske unije sastali su se u ponedjeljak u Luxembourgu kako bi razgovarali o snažnijim sankcijama protiv Rusije zbog postupaka u Ukrajini.

Raspravljali su o mogućim novim ekonomskim sankcijama, energetskim pitanjima te mogućnosti slanja misije policijskih i pravosudnih savjetnika u Ukrajinu kako bi se zemlja stabilizirala.

Al Jazeerina reporterka Katarina Drlja javlja kako je glavni fokus djelovanja okrenut prema Ukrajini, pa su ministri EU-a dogovorili dodatna četiri imena ukrajinskih zvaničnika na koje se proširuju sankcije i kojima se zamrzava imovina na području Unije.

“Ukupno je sada 22 ljudi na popisu onih na koje se odnose sankcije EU-a. Ministri su u znak podrške novoj vlasti i novoj Ukrajini dogovorili privremeno ukidanje carinskih pristojbi”, dodala je Drlja.

Navodi i kako nisu dogovorene nove sankcije prema Rusiji, budući da svi računaju na razgovore u Ženevi, najavljene za četvrtak, čime “ne žele narušiti diplomatske napore za rješenje ukrajinske krize”.

Izvor: Al Jazeera i agencije