Član KKK-a osumnjičen za trostruko ubistvo

Policija kaže da je još rano govoriti o motivima napada (EPA)

Dugogodišnji rasista koji se ranije kandidirao za Američki kongres sa strankom koja je povezana sa zloglasnim Ku Klux Klanom (KKK) identificiran je kao osoba koja je jučer ubila tri osobe u antisemitskom napadu u Kansas Cityju, piše Fena.

Otac petoro djece, 73-godišnji Frazier Glenn Cross je ubio tri osobe u nedjelju u jevrejskom centru i jevrejskom staračkom domu u Kansasu, a zatim je uhapšen, saopćio je šef policije u Overland Parku John Douglass.

Uhapšen je u popodnevnim satima u nedjelju i protiv njega će se podići optužnica za ubistvo prvog stepena.

Osumnjičeni je dugo vremena povezan s KKK-om i antisemitizmom i također je poznat pod drugim imenom Frazier Glenn Miller.

Osumnjičeni je služio vojsku u Vijetnamu u dva navrata, prenio je britanski Daily Mail.

Istražioci ne žele sa sigurnošću reći da je riječ o zločinu iz mržnje, ali navode da je to jedna od mogućnosti.

Reakcija Izraela

Čulo se kako napadač uzvikuje “Heil Hitler” prilikom hapšenja, izjavili su očevici, a prenijeli mediji, ali je Douglass odbio to potvrditi, kao što nije precizirao ni motiv za ubistva.

“Prerano je okarakterizirati ovaj zločin dok traje istraga”, objasnio je Douglass na konferenciji za štampu na kojoj su ga novinari pitali je li riječ o antisemitskom činu.

“Napad u jevrejskom centru u Kansas Cityju izveo je sijedi muškarac s bradom, koji nije porijeklom iz Kansasa”, kazao je Douglass i dodao da je pucao na dvije osobe, među kojim je bio maloljetnik na parkingu centra.

Jedna od ustrijeljenih osoba je podlegla odmah, a druga u bolnici, ispričao je šef policije.

Rabin Herbet Mandl je izjavio da je napadač pitao žrtve jesu li Jevreji i zatim pucao.

Osumnjičeni je zatim sjeo u automobil i odvezao se do staračkog doma u blizini, u Village Shalomu, gdje je, petnaestak minuta kasnije, ubio 70-godišnju ženu.

“Nema indikacija da je poznavao žrtve”, dodao je policajac.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu osudio je u ponedjeljak ubistvo tri pripadnika jevrejske zajednice u Kansasu, koje je izveo muškarac povezan s antisemitskom sredinom.

“Osuđujemo ubistva koja su, prema svim znacima, počinjena iz mržnje prema Jevrejima”, navedeno je u saopćenju iz Netanyahuovog ureda u kojem se također upućuje saučešće porodicama žrtava.

Američki predsjednik Barack Obama osudio je taj “užasni” napad i izrazio saučešće porodicama žrtava.

Američka savezna policija registrirala je u 2012. godini u Sjedinjenim Američkim Državama 674 incidenta s antisemitskim karakterom.

Izvor: Agencije