Privremeni premijer Libije podnio ostavku

Privremeni premijer je u obrazloženju odluke naveo kako mu je porodica bila meta oružanog napada prethodnih dana (AP)

Privremeni premijer Libije Abdullah al-Thinni, koga je Parlament izabrao za mandatara i dao mu rok sedam dana da sastavi novu vladu te zemlje, u nedjelju je od zastupnika zatražio razrješenje s te dužnosti.

Libijski mediji javljaju kako je privremeni premijer i mandatar za sastav nove vlade Libije Al-Thinni izjavio da “neće moći izvršiti dužnost sastavljanja nove vlade koja će ispuniti sve nacionalne interese i spriječiti nove probleme” te je od Parlamenta zatražio razrješenje s dužnosti mandatara.

Al-Thinni je, također, potvrdio kako će dužnost privremenog predsjednika Vlade Libije obnašati do izbora novog premijera.

Napad na porodicu

Privremeni premijer je u obrazloženju odluke naveo kako su njegova obitelj i on bili meta oružanog napada prethodnih dana.

Zato je poručio kako ne želi biti odgovoran za nastavak krvoprolića u zemlji.

Libijski Parlament je 11. ožujka izglasao nepovjerenje vladi premijera Alija Zeidanija, jer nije uspio svladati bezakonje koje potresa Libiju, i imenovao Thinija mandatarom za sastav nove nacionalne vlade.

Libija je suočena s rastućom političkom krizom i izložena svakodnevnim nemirima, posebice na istoku zemlje te se bori s pobunjenicima, koji su blokirali vitalne naftne terminale.

Izvor: Agencije