Upitna efikasnost stečajnih upravnika

Stečajni upravnici jedan su od ključnih faktora za proces čišćenja firmi. Svaki od njih maksimalno bi mogao voditi dva stečaja. No, jedan upravnik u Srbiji oborio je rekord, jer je vodio 65 istovremeno.

Zbog ovakvih situacija mnogi postavljaju pitanje – koliko su efikasni i ima li prostora za mahinacije u njihovom poslu, izvještava Đorđe Kostić.

Kultni film “Valter brani Sarajevo” montiran je u zgradi Avala filma. Danas se po stolovima u toj zgradi “montira” samo prašina.

Avala je u stečaju, a o njenoj sudbini brinu se stečajni upravnici. Kažu da je nekadašnji Istočni Hollywood u fazi hibernacije. Dug Avala filma je gotovo milion eura. 

Agencija za licenciranje

Đorđe Zečević je stečajni upravnik deset godina. Kaže da je odgovoran za stečajnu masu i radnike koji godinama nisu primili plate.

Svoje slučajeve, kaže, u prosjeku završava za godinu. Tvrdi da je kontrola upravnika rigorozna i da je prostor za mahinacije sveden na minimum.

Rad stečajnih upravnika kontroliše Agencija za licenciranje. U protekle dvije godine utvrđeno je 90 nepravilnosti, a oduzeto devet licenci.

Uprkos tome, u Srbiji se bilježe slučajevi u kojima samo jedan upravnik vodi desetine postupaka.

“U Srbiji radi 350 stečajnih upravnika. Bave se bankrotstvima u više od 2.500 firmi. Samo prošle godine u Srbiji je otišlo 150 preduzeća u stečaj”, izvještava Đorđe Kostić.

Kaznena politika

Bivši ministar privrede, koji je i sam bio stečajni upravnik, kaže da je predložio zakon kojim se ukida Agencija za licenciranje, a otvara Komora koja bi birala upravnike. Smatra da povjeriocima treba dati veća prava u vođenju stečaja.

Advokat Srđan Spasić kaže da bi efikasnost stečajnih upravnika bila povećana ako bi se strože provodila kaznena politika.

Slučaj nazvan “Stečajna mafija” u Srbiji prošle godine dobio je sudski epilog. Šesnaest osoba osuđeno je na zatvorske i novčane kazne jer su zloupotrijebili službeni položaj. Malverzacije su se odnosile na stečaj C marketa, Rada i drugih preduzeća.

Izvor: Al Jazeera