Propast KAP-a uzdrmala ekonomiju Crne Gore

Propast jednog takvog giganta može ugroziti egzistenciju stanovnika cijelog grada ili, pak, uzdrmati finansijsku stabilnost jedne države, kao što je slučaj sa Kombinatom aluminijuma Podgorica (KAP).

Nekada najveći crnogorski izvoznik, sa nekoliko hiljada zaposlenih, prodat je 2005. godine ruskom oligarhu Olegu Deripaski.

Devet godina kasnije, KAP duguje više od 360 miliona eura, najviše državi. Sada se pojavio novi kupac. No, da li to, zaista, rješava problem, istražuje Milica Marinović, reporterka Al Jazeere.

Na ivici opstanka

Iz problema u problem, iz duga u dug, i tako u krug godinama. Podgorički kombinat aluminijuma, gigant sa 5.000 zaposlenih, došao je na ivicu opstanka. Preko dugova od 360 miliona eura, stečaja, bankrota do prodaje iz drugog puta za 28 miliona eura.

“Nijesmo imali mnogo izbora, razlozi su višestruki. Nemoguće je održavati dalje proizvodnju pod ovakvim uslovima i tržište je pokazalo da nema zainteresovanosti za Kombinat. Ali i ako bismo krenuli u treći krug, ne bismo imali nijednu ponudu”, ističe Veselin Perišić, stečajni upravnik.

KAP je kupila nikšićka firma UNIPROM, čiji prvi čovjek nudi plan za spas fabrike.

“Sedamdeset osam miliona je cijelo ulaganje u raznim fazama. Da bi dostigli proizvodnju od 120.000 tona tečnog metala i 30.000 tona sekundarnog metala, da bi izašli na nekih 150.000 tona za pet godina”, kaže Veselin Pejović, vlasnik UNIPROM-a.

Nezadovoljstvo Sindikata

Pejović traži manju cijenu struje i proglašenje fabrike industrijskom zonom. Od sadašnjih 700, planira zaposliti najviše 300 radnika. Sindikat negoduje, ali se nada boljoj situaciji.

Bivši vlasnik Kombinata, ruski oligarh Oleg Deripaska, ne priznaje prodaju. Pokrenuo je arbitražu protiv Crne Gore vrijednu više od 100 miliona eura zbog kršenja ugovora.

Dok se sve o privatizaciji i poslovanju fabrike ne riješi, smatraju ekonomisti, neće se riješiti ni problem.

KAP najviše duguje državi, koja ga je godinama pomagala i subvencionirala – 148 miliona, nakon toga Elektroprivredi 40 miliona, a prošle godine neovlašteno je koristio struju sa evropske energetske mreže.

Politički problemi

“No, nisu samo ekonomski problemi ti koji potresaju ovo preduzeće. Tu su i oni politički”, izvještava Milica Marinović.

Zbog novca koji je pao na teret države i građana te preporuka Evropske unije, crnogorski parlament usvojio je zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, koji skupštini daje konačnu odluku kome da ga proda.

“S tim će se dobiti da proces bude transparentan, da uz širi društveni dogovor dođemo do nečega što je glavni i osnovni resurs kada je u pitanju Crna Gora”, smatra Branko Radulović iz Demokratskog fronta.

Međutim, vladajuća Demokratska partija socijalista tražila je ocjenu ustavnosti tog zakona, pa se još ne zna kakva će biti budućnost KAP-a.

Izvor: Al Jazeera