Papa tražio oprost od žrtava pedofilije

Papa je osudio eksperimentalnu pedagogiju i sadašnju "odgojnu manipulaciju" (AP)

Papa Franjo tražio je danas u ime Crkve oprost za zlostavljanje djece koje su vršili svećenici, istaknuvši da kazna za to nedjelo mora biti “veoma stroga”.  

Njegov prvi javni apel za oprost dolazi nakon brojnih kritika udruženja koje okupljaju žrtve – da se Vatikan više brine o svom ugledu nego o zlostavljanoj djeci.

“Osjećam se pozvan preuzeti na sebe svo zlo koje su počinili neki svećenici, očito manji broj s obzirom na svekoliko svećenstvo i lično tražiti oprost za štetu koju su pričinili spolnim zlostavljanjem djece. Crkva je svjesna tog zla. Nećemo ustuknuti što se tiče rješavanja problema i kazne koju ćemo predvidjeti. Mislim da one moraju biti veoma stroge! S djecom se ne smije poigravati”, rekao je papa Franjo, poglavar Rimokatoličke crkve.

Komisija za zaštitu djetinjstva

Nastavljajući tragom svog prethodnika, pape Benedikta XVI, koji je već tražio oprost, papa Franjo se odlučno uključio u borbu protiv pedofilije, ustanovivši nedavno Komisiju za zaštitu djetinjstva, u kojem je i Mary Collins, nekadašnja žrtva iz Irske.

Papa je u istom govoru osudio eksperimentalnu pedagogiju i sadašnju “odgojnu manipulaciju”.

“Strahote odgojnog manipuliranja koje smo iskusili u vrijeme velikih genocidnih diktatura 20. vijeka nisu nestale. One su još aktuelne, u raznim oblicima i prijedlozima koje, pod izlikom modernosti, prisiljavaju djecu i mlade da kroče putem diktata jednoumlja”, upozorio je.

Papa je od svih koji rade na polju ljudskih prava tražio da sačuvaju ispravan “antropološki pristup pred izazovima koje porodici i odgoju donose savremena kultura i mentalitet, koje promoviraju mediji”.

Izvor: Agencije