UN odobrio slanje 12.000 mirovnjaka u CAR

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je u četvrtak jednoglasno odobrilo upućivanje gotovo 12.000 pripadnika mirovnih snaga UN-a u Centralnoafričku Republiku, gdje prijeti eskalacija sukoba između kršćana i muslimana.

U skladu s rezolucijom koju je predložila Francuska, u toj bivšoj francuskoj koloniji bit će razmješteno do 10.000 vojnika i 1.800 policajaca.

Mandat mirovne misije UN-a, koja će zamijeniti 2.000 francuskih vojnika i 6.000 pripadnika snaga Afričke unije, trebao bi početi 15. septembra.

Rezolucija dozvoljava francuskim vojnicima da koriste “sva neophodna sredstva” radi pružanja podrške misiji UN-a, prenio je AFP.

Prioriteti misije obuhvatat će zaštitu civila i humaniratnih konvoja, očuvanje reda, podršku političkoj tranziciji i promoviranje poštovanja ljudskih prava.

‘Klasično etničko čišćenje’

Evropska unija je, odvojeno, obećala da će poslati 800 vojnika u prvu veliku operaciju na terenu u posljednjih šest godina.

Očekuje se da će te snage biti operativne do kraja maja.

U nasilju u CAR-u prošle godine su ubijene hiljade ljudi.

Zvaničnica Amnesty Internationala Donatella Rovera izjavila je ranije u četvrtak kako je progon muslimana u CAR-u koji vrši kršćanska militantna grupa Antibalaka, prema pravnim kriterijima, “klasično etničko čišćenje”.

Istakavši da je muslimanska zajednica u CAR-u od decembra prošle godine žrtva progona na osnovu etničke i vjerske pripadnosti, dodala je da su progoni praćeni ubistvima i svirepim masakrima, prenosi Anadolija.

Rovera je, također, kazala da su dva muslimanska naselja u glavnom gradu Banguiju u potpunosti ispražnjena, a da se masovni progon muslimana sa jugozapada provodi ka sjeveroistoku zemlje.

Nasilje i progoni

Nasilje nad muslimanima u CAR-u i progoni traju već nekoliko mjeseci. Zbog činjenice da francuske vojne trupe i afričke snage nemaju dovoljno kapaciteta da zaštite žrtve, UNHCR je 1. aprila donio odluku o evakuaciji blizu 19.000 muslimana iz Banguija i jugozapadnih dijelova zemlje.

Prema procjenama, u CAR-u živi blizu 5,1 milion ljudi, od čega je 15 posto muslimana.

Većina ih živi na sjeveroistoku, a broj muslimana u drugim dijelovima zemlje je znatno smanjen tokom proteklih mjeseci.

Prema podacima Ureda UN-a za humanitarne koordinacije (OCHA), od početka decembra prošle godine do danas iz CAR-a je u susjedne zemlje protjerano blizu 150.000 osoba, među kojima je 85 posto muslimana.

Najveći broj njih smješten je u Čadu i Kamerunu.

Izvor: Agencije