UN: Masovna silovanja u DR Kongo

Ujedinjeni narodi saopćili su da je više od 3.600 žena, djece i muškaraca bilo izloženo silovanju i drugim vrstama seksualnog nasilja u Kongu tokom četverogodišnjeg perioda, a zlostavljanja su provodile odbrambene i sigurnosne snage zemlje te naoružani pobunjenici.

U srijedu je UN objavio izvještaj o dokumentiranih 3.645 žrtava seksualnog nasilja, koji se odnosi na period između januara 2010. i decembra 2013. U izvještaju se navodi da su gotovo tri četvrtine žrtava bile žene.

Prema podacima UN-a, žrtve su imale između dvije i 80 godina, 73 posto su bile žene, 25 posto djeca, a dva posto žrtava seksualnog nasilja bili su muškarci.

Nešto više od polovine zabilježenih slučajeva seksualnog nasilja proveli su pripadnici naoružanih snaga koje operiraju i istočnom Kongu. Ostatak zabilježenih silovanja pripisan je državnim agentima, uključujući vojnike u armiji (FARDC), koji su umiješani u jedno od tri silovanja.

‘Trajni incidenti’

U izvještaju je navedeno da je period između 2010. i 2013. obilježen “trajnim incidentima seksualnog nasilja, koji su bili izuzetno ozbiljni zbog svoje veličine, sistematične prirode i broja žrtava”.

U nekim slučajevima na nestabilnom istoku, “masovna silovanja su korištena kao ratno sredstvo ili da se kazne civili za njihovu navodnu saradnju sa suparničkom stranom u konfliktu u borbi za vlast nad područjima bogatim prirodnim resursima”, navedeno je.

Nasilni seksualni zločini počinjeni su tokom napada na sela, uporedo sa ubijanjima, otmicama i pljačkanjem, a mnoge žene silovane su u svojim domovima, dok su radile na farmama, odlazile na pijacu ili išle po vodu, navedeno je u izvještaju.

Tokom 2011. američki časopis za javno zdravlje izvijestio je da je više od 400.000 žena i djevojčica silovano u 12-mjesečnom periodu između 2006. i 2007. godine.

Kongoanske trupe, potpomognute UN-ovom mirovnom misijom (MONUSCO), bore se sa pobunjenicima iz grupe M23 u resursima bogatom istočnom dijelu zemlje.

Zahtjev UN-a

Navi Pillay, komesarka UN-a za ljudska prava, kazala je zvaničnicima u DR Kongo kako je neophodno provesti više sudskih procesa da bi se borilo protiv nekažnjavanja, uključujući i procese “protiv onih osumnjičenih za komandnu odgovornost”.

“Nažalost, politička volja na najvišem nivou nije dovoljno prenesena na teren”, rekla je.

“Nisu svi kongoanski zvaničnici spremni ili opremljeni da provedu iscrpne istrage u slučajevima seksualnog nasilja i da sude najvišim oficirima.”

Ujedinjeni narodi su naveli da su primijetili “spor, ali stalan napredak” u suđenjima, uključujući i ona protiv 39 vojnika optuženih za zločine protiv čovječnosti, kao i silovanje, koja su zasnovana na navodnom seksualnom nasilju nad najmanje 102 žene i 33 djevojčice u okolini grada Minova u istočnom Kongu tokom novembra 2012.

Ali iz UN-a kažu da većina slučajeva “nikad ne bude istražena ili ne budu pokrenuti sudski procesi, a samo mali broj bude i prijavljen”.

Kao razlozi navedeni su strah od stigmatizacije, od osvete i cijene za žrtve te teškoće pri hapšenju počinilaca i nedostataka u kongoanskom pravosudnom i zatvorskom sistemu.

Tokom 18 mjeseci, u periodu od jula 2011. do decembra 2013, UN je zabilježio 187 presuda za seksualno nasilje, izrečenih na vojnim sudovima. Većina presuda odnosila se na silovanje.

Navedeno je da su 136 osuđenih pripadnici vojske, ali da su samo trojica viši oficiri, 47 su pripadnici drugih državnih tijela, a samo četvorica su iz oružanih grupa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO