Pomoć Palestincima zbog izraelske blokade

Izrael prekinuo kontakte s palestinskim ministrima u znak odmazde na nastojanja Palestinaca da unaprijede svoj međunarodni status (EPA)
Izrael prekinuo kontakte s palestinskim ministrima u znak odmazde na nastojanja Palestinaca da unaprijede svoj međunarodni status (EPA)

Arapski šefovi diplomatija obnovili su svoje obećanje da će davati 100 miliona dolara mjesečno Vladi palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

Na sastanku u Kairu optužili su Izrael za krizu u pregovorima.

“Izrael je zemlja koja ne poštuje pravila međunarodnog prava. Smatraju da su iznad zakona”, rekao je šef Arapske lige Nabil al-Arabi novinarima.

Ministri su, također, pozvali arapske vlade koje zaostaju sa uplatama Palestincima da što prije izvrše svoju obavezu, javila je agencija Associated Press.

Ta inicijativa uslijedila je nekoliko sati nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio svojim ministrima da prekinu kontakt s palestinskim kolegama.

Taj potez je zapravo odmazda na nastojanja Palestinaca da unaprijede svoj međunarodni status, a što su obećali da neće pokušavati dok traju pregovori, obnovljeni krajem jula, poslije tri godine zastoja.

Abbasov zahtjev

Sastanak Arapske lige u Kairu tražio je Abbas, nakon što je Izrael odustao od oslobađanja četvrte, posljednje grupe od 26 palestinskih zatvorenika i objavio tendere za gradnju 708 stanova u istočnom Jerusalemu.

Palestinci su odgovorili zahtjevom za potpisivanje 15 međunarodnih sporazuma.

Na osnovu Netanyahuove naredbe, izraelski ministri i direktori ministarstava ne mogu se više sastajati sa palestinskim kolegama.

Međutim, kontakti na nižem nivou će se nastaviti, rekao je anonimni zvaničnik, navodi agencija Tanjug.

Također, rekao je da se glavni mirovni pregovarač, ministrica pravde Tzipi Livni, izuzima iz te naredbe, sugerirajući da će utjecaj naredbe zapravo biti minimalan.

Zabrinutost za transfer novca

Kontakti na visokom nivou između dvije strane izuzetno su rijetki, rekao je glasnogovornik Palestinske vlade Ihab Bsaiso.

“Oni neće utjecati na naš svakodnevni život ili rad Vlade”, rekao je, ali i izrazio zabrinutost da bi se mogao poremetiti transfer novca od poreza koji Izrael ubire u ime Palestinske uprave.

Bez tog novca, blizu 100 miliona dolara mjesečno, Palestinska uprava neće moći isplatiti plate desetaka hiljada zaposlenih.

Iz izraelskog ministarstva za sada nema komentara.

U Washingtonu je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki ocijenila Netanyahuovu naredbu “nesretnom”, ali je dodala da se kontakti i sastanci među pregovaračima nastavljaju i da oni ulažu napore da nađu izlaz iz krize.

Šef palestinske diplomatije Riyad al-Malki rekao je u Kairu da je Abbasova Vlada posvećena nastavku pregovora do prvobitnog roka za postizanje sporazuma (29. aprila) i da postoje pokušaji da se rok produži, ali da je to stvar o kojoj se može kasnije govoriti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO