Palestina pristupa sporazumima UN-a

Status države posmatrača u UN-u, dobijen u novembru 2012. godine, daje Palestincima pristup raznim konvencijama i međunarodnim organizacijama (EPA)

Ujedinjeni narodi su saopćili u četvrtak kako su ocijenili da su palestinski zahtjevi za pristup međunarodnim sporazumima i konvencijama u skladu s međunarodnim procedurama, prenose agencije.

Ove zahtjeve je generalnom sekretaru UN-a predao 2. aprila palestinski predstavnik u UN-u Riyad Mansour.

Pravne službe UN-a su “utvrdile kako su instrumenti za priključenje dobro napisani”, objasnio je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

U skladu s procedurom, sekcija UN-a za sporazume obavijestila je o tome države članice.

“Svaka država članica treba se izjasniti o pravnim problemima koje bi mogla izazvati ovakva pristupanja”, navode iz saopćenja.

Rimski statut

Među međunarodnim sporazumima kojim je Palestinska uprava tražila pristup su Bečke konvencije o diplomatskim i konzularnim odnosima, konvencija o pravima djeteta, konvencija protiv mučenja i konvencija protiv korupcije.

Palestinska vlast je od Švicarske tražila dopuštenje da pristupi 4. ženevskoj konvenciji iz augusta 1949. godine o zaštiti civila na okupiranoj teritoriji i njenom prvom pristupnom protokolu, a od Holandije da se priključi Haškoj konvenciji iz oktobra 1907. godine o zakonima i običajima rata na kopnu.

Status države posmatrača dobijen u novembru 2012. godine u UN-u daje Palestincima pristup raznim konvencijama i međunarodnim organizacijama.

Jedna od glavnih mogućnosti je da se pristupi Rimskom statutu, koji je osnovao Međunarodni krivični sud, što bi Palestincima omogućilo da ulože tužbu protiv Izraela, ali Palestinska uprava za sada nije uložila takav zahtjev.

Izvor: Agencije