Goeteborg uvodi šestosatno radno vrijeme

Šestosatno radno vrijeme testirano je u jednoj tvornici automobila u Goeteburgu i pokazalo je dobre rezultate (EPA)
Šestosatno radno vrijeme testirano je u jednoj tvornici automobila u Goeteburgu i pokazalo je dobre rezultate (EPA)

Gradska uprava švedskoga Goeteborga provest će eksperiment sa šestosatnim radnim vremenom uz punu plaću, nadajući se da će uspjeti smanjiti bolovanja, potaknuti učinkovitost na poslu te u konačnici uštedjeti državi novac.

„Smatramo kako je vrijeme da se ovome pokušaju u našoj zemlji pruži prilika“, rekao je zamjenik gradonačelnika Goeteburga Mats Pilhem za portal The Local.

Objasnio je da će Gradska uprava odsad rad organizirati kroz dva odjela te da će imati pokusnu skupinu i kontrolnu skupinu – zaposlenici jedne radit će šest, a zaposlenici druge grupe osam sati dnevno i za svoj rad radnici iz obiju skupina dobivat će istu plaću.

Dobri rezultati testova

„Na kraju ćemo usporediti rad grupa i nastojati utvrditi kakva je razlika. Očekujemo da će osoblje pribjegavati rjeđim bolovanjima te da će se oni koji budu radili kraće, psihički i fizički osjećati bolje“, rekao je Pilhem.

Nada se i kako bi skraćeno radno vrijeme moglo otvoriti i nova radna mjesta, jer se uvjerio da su zaposleni koji rade osam sati često manje učinkoviti.

Također, spomenuo je da je šestosatno radno vrijeme nedavno testirano u jednoj tvornici automobila u Goeteburgu te da je pokazalo dobre rezultate.

„Na ovome smo dugo radili i naš eksperiment nije smišljen zbog predstojećih izbora“, rekao je Pilhem, odgovarajući na kritike oporbe koja smatra da je riječ o populističkom triku prije izbora.

Izvor: Agencije


Povezane

Na farmama, u domaćinstvima i rudnicima siromašni radnici, među kojima su i djeca, rade najteže poslove za nikakve ili mizerne plate i izloženi su zlostavljanju.

09 Dec 2013

Jutarnja zabava uz rave muziku, organske sokove, jogu i masažu, sve je popularniji vid početka radnog dana u Londonu.

19 Oct 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO