Deblokirani naftni terminali u Libiji

U Libiji je postignut sporazum kojim je okončana blokada dva naftna terminala na istoku zemlje, koje su pobunjenici zauzeli prošle godine. Pojedini ministri kritiziraju sporazum, tvrdeći da bi mogao izazvati veće probleme u budućnosti.

Libijski pobunjenici vlastima su predali kontrolu nad dva terminala.

Iz nestabilne Vlade u Tripoliju saopćili su da sporazum s oružanim grupama ne uključuje prvobitne zahtjeve pobunjenika za regionalnom autonomijom i udjelom u profitu od nafte. Međutim, dio sporazuma odnosi se na sredstva za održavanje luka, uključujući isplatu zaostalih plata čuvarima.

Pojedini dužnosnici smatraju da bi kompenzacijom oružanih grupa Vlada mogla izazvati nove probleme s drugim grupama koje joj se protive.

“Neke od njih već zatvaraju naftovode kojima se opskrbljuju te luke. Bojim se da smo ovim sporazumom stvorili drugi problem”, kaže ministar energetike Ali Mihirig.

Uspjeh sporazuma ključan

Ministar je dodao kako su milioni dolara uzaludno potrošeni na rješavanje problema. Ni vršilac dužnosti ministra za naftu Omar Shakmak nije zadovoljan. Smatra da je, iako je ključno izbjeći sukobe, sada potrebno ulagati u sigurnost, kako bi se zaštitila sva naftna postrojenja u Libiji.

“Plaćanje s ciljem rješavanja problema nije pravi način. Prioritet su sigurnosni problemi, kao i dugoročni plan za budućnost”, smatra Shakmak.

Ministar pravosuđa brani sporazum postignut pomoću posrednika kao najbolji način za postizanje mirnog rješenja. Za cijelu Libiju uspjeh sporazuma je ključan. U političkom smislu zemlja prolazi kroz najnestabilniju fazu od revolucije.

“Privremena Vlada na rubu je kolapsa. Ministri su zaprijetili ostavkama ako im Opći državni kongres ne da jasne ovlasti. Kongres je reagirao tako što je premijeru dao rok do idućeg utorka da formira novu vladu. Međutim, nema garancija da će u tome uspjeti, a ako se to i dogodi neizvjesno je hoće li duboko podijeljeni Kongres novu vladu i odobriti”, izvještava iz Tripolija reporter Al Jazeere Andrew Simmons.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Krhka Libijska vlada pokušava se distancirati od pregovora sa pobunjenicima o prekidu opskrbljavanja naftom. Glasnogovornik Vlade je inicijalno tvrdio da će dogovor biti postignut za nekoliko dana. Međutim, Vlada sada neuspješno pokušava opravdati oslobađanje tri pobunjenika koji su ukrali tanker nafte. Iz Tripolija izvještava Andrew Simmons.

Published On 06 Apr 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO