SAD i Izrael o oslobađanju špijuna

Pollard je uhapšen 1985. godine u Washingtonu, a izraelski lideri su uvijek tražili njegovo oslobađanje u razgovorima sa kolegama iz SAD-a (AP)

Izrael i SAD razmatraju mogućnost dogovora na temelju kojeg bi se oslobodio Amerikanac Johnathan Pollard, osuđen na doživotni zatvor zbog špijuniranja za Izrael, čime bi se spasili pregovori s Palestincima koji su zapali u krizu.

Dva različita izvora povezana s pregovorima navela su da se o tome raspravljalo u okviru napora da se osigura produljenje bliskoistočnih mirovnih pregovora, ali odluka nije donesena, prenosi Tanjug.

Pollard je uhićen 1985. godine u Washingtonu, podsjećaju svjetske agencije.

Izraelski lideri su uvijek tražili njegovo oslobađanje u razgovorima s kolegama iz SAD-a.

Jedan izvor je naveo da postoji prijedlog na temelju kojeg bi Pollard bio oslobođen prije židovskog praznika Pashe, koji se slavi sredinom travnja.

U zamjenu za to, Izrael bi pristao osloboditi četvrtu, konačnu grupu od 26 palestinskih zatvorenika.

Izrael blokirao puštanje zatvorenika

Prvobitno se očekivalo da oni budu pušteni na slobodu prošlu subotu, ali je Izrael blokirao taj potez, tražeći da Palestinci najprije pristanu na produljenje pregovora poslije isteka roka za postizanje sporazuma, 29. travnja.

Oni, međutim, nisu htjeli ni razmatrati produljenje dok se zatvorenici ne oslobode.

Izrael bi, također, pristao osloboditi još jednu grupu od 420 palestinskih zatvorenika, ali ne onih koji su osuđeni za umiješanost u napade na Izraelce.

U ponedjeljak je jedan palestinski dužnosnik rekao da je rukovodstvo u Ramallahu odbilo izraelski prijedlog da se oslobode ti zatvorenici, jer se radi o kriminalcima, u zamjenu za produljenje pregovora.

Tako je mirovni proces dospio na rub propasti.

Izrael se još na temelju dogovora o povratku za pregovarački stol, krajem srpnja prošle godine, obvezao da će u fazama pustiti ukupno 104 palestinska zatvorenika, koji već dulje služe zatvorsku kaznu, uključujući i one koji su osuđeni za ubojstva Izraelaca.

Palestinci: Promjena stava ili kraj pregovora

Do sada je u tri faze pušteno 78 zatvorenika, a u četvrtoj skupini Palestinci su očekivali i puštanje 14 izraelskih Arapa, čemu su se tvrdolinijaši u izraelskoj vladajućoj koaliciji posebno usprotivili.

Ljutiti palestinski dužnosnici su upozorili da će, ukoliko Izrael ne promjeni stav, to značiti kraj pregovora.

“Postoji mogućnost da Pollardovo oslobađanje bude dio dogovora o produljenju mirovnih pregovora, ali ništa još nije konačno”, rekao je jedan neimenovani izraelski dužnosnik novinaru izraelskog lista Haarec.

Jedan dužnosnik SAD-a kazao je istom listu da će izraelski premijer Benjamin Netanyahu učiniti velike koncesije ako se osigura pustanje 59-godišnjeg mornaričkog analitičara.

Oslobađanje Pollarda bi u Izraelu ublažilo protivljenje puštanju palestinskih zatvorenika osuđenih za napade na Izraelce.

Izvor: Agencije