Palestina traži članstvo u agencijama UN-a

Abbas tvrdi da nije riječ o potezu protiv SAD-a (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas potpisao je zahtjev da Palestina postane članica nekoliko agencija Ujedinjenih nacija.

“Palestinsko vodstvo je jednoglasno odobrilo odluku da zatraži članstvo 15 agencija UN-a i međunarodnih povelja, počevši sa četvrtom Ženevskom konvencijom”, rekao je Abbas u televizijskom obraćanju nakon što je potpisao zahtjev u Ramallahu.

“Zahtjev će odmah biti poslan” relevantnim agencijama, rekao je.

“Ovo nije potez protiv Amerike, ili neke druge strane – to je naše pravo, a složili smo se da ga suspendujemo na devet mjeseci”, dodao je.

Palestinci su se složili da neće tražiti članstvo u međunarodnim organizacijama niti tužiti Izrael tokom devetomjesečnih pregovora pod pokroviteljstvom američkog državnog sekretara Johna Kerryja.

Kerry otkazao sastanak s Abbasom

Izrael se zauzvrat složio da oslobodi 104 palestinska zatvorenika koji su služili dugotrajne zatvorske kazne.

Međutim, Izrael je odbio da oslobodi posljednju grupu od 26 zatvorenika, pokušavši da produži pregovore nakon 29. aprila.

Palestinci su u više navrata prijetili da će tužiti Izrael na međunarodnim sudovima i pri Ujedinjenim nacijama zbog širenja jevrejskih naselja na okupiranoj teritoriji.

Izrael je u utorak objavio tendere za stotine novih kuća u Istočnom Jerusalemu, nakon što je od jula odobrena izgradnja nekoliko hiljada domova.

Nakon Abbasovog saopštenja, Kerry je otkazao planirani sastanak s njim u Ramallahu.

“Sutra ne putujemo. U bliskom smo kontaktu s timom na terenu”, kazao je visoki zvaničnik State Departmenta, a prenose agencije.

Kerry je izjavio da je isuviše rano izvlačiti zaključke o izgledima u mirovnim pregovorima između Izraela i Palestinaca, istakavši da je “mnogo mogućnosti” u igri.

On je dodao da je Abbas pristao da održi obećanje da nastavi pregovore s Izraelom do kraja ovog mjeseca, kako je i bilo dogovoreno kada su pregovori obnovljeni krajem jula.

“Čak i večeras obje strane kažu da žele da nastave i da pronađu put naprijed,” rekao je Kerry novinarima.

Izvor: Agencije