Manuel Valls preuzeo dužnost premijera

Valls (desno) naglasio da je vlada na čelu sa Ayraultom uspješno završila zadatak (EPA)

Novoimenovani francuski premijer Manuel Valls preuzeo je danas dužnost nakon kratke ceremonije primopredaje s odlazećim premijerom Jean-Marcom Ayraultom.

Ayrault se zahvalio saradnicima, te dodao da sada počinje novi period za Francusku sa Vallsom.

Ayrault i njegova supruga Brigitte su, uz ovacije, napustili Matignon.

Razgovori o formiranju nove vlade su se nastavili, a njen sastav bi mogao biti objavljen sutra.

Prvo Vijeće ministara će, u tom slučaju, vjerovatno biti održano u četvrtak, prenio je Reuters.

Valls je do rekonstrukcije kabineta bio ministar unutrašnjih poslova.

Poraz socijalista

Francuski predsjednik Francois Hollande je donio odluku o promjeni u vladi zbog loših rezultata koje je ostvarila vladajuća Socijalistička partija na lokalnim izborima, te imenovao Vallsa za novog premijera.

Novi kabinet bi trebao imati 25 članova i biti djelotvorniji od dosadašnje 38-člane vlade, koja je neodlučnošću i svađama odavala dojam amaterizma, piše Reuters.

Hollandeova vlada u koaliciji je sa Zelenima, a dva člana Zelenih najavila su da neće sarađivati s Vallsom. Nagađa se hoće li u novoj vladi ostati Pierre Moscovici, utjecajni ministar finansija, a zasad se čini da će mjesto zadržati ministar vanjskih poslova Laurent Fabius i nastaviti svoju “privrednu diplomatiju”, kojom nastoji francuskim firmama omogućiti više poslovanja u inozemstvu.

U televizijskom obraćanju Hollande je najavio da će glavni cilj nove vlade biti tzv. “pakt o odgovornosti”, čiji je cilj snižavanje doprinosa poslodavca kako bi se podstaklo otvaranje novih radnih mjesta. Najavio je i snižavanje poreza i radničkih doprinosa.

Hollandeovi socijalisti loše su prošli na lokalnim izborima, na kojima su znatno napredovali konzervativci i Nacionalni front, stranka krajnje desnice. Socijalisti su izgubili više od 150 mjesta i gradova. Nacionalni front osvojio je 11 mjesta, uglavnom na jugu zemlje.

Glavna opozicijska stranka UMP osvojila je nekoliko važnih gradova, poput Toulousea, Limogesa i Saint-Etiennea. Socijalisti su zadržali Pariz, gdje je za gradonačelnicu pobijedila njihova kandidatkinja Anne Hidalgo.

Izvor: Agencije