Gul: Nema zabrane Facebooka i Youtubea

Gul podsjetio da vlasti na osnovu nedavno usvojenog zakona mogu blokirati pristup internetskim stranicama, ukoliko je povrijeđena nečija privatnost (EPA)

Turski predsjednik Abdullah Gul je, poslije najave premijera ove države Recepa Tayyipa Erdogana kako bi poslije lokalnih izbora mogao zabraniti Facebook i YouTube, izjavio kako se to neće dogoditi, prenose agencije.

Erdogan je rekao da bi, poslije lokalnih izbora 30. marta, u Turskoj mogli biti zabranjeni globalna društvena mreža Facebook i internetski servis za razmjenu videosadržaja YouTube, koje, kako je kazao, zloupotrebljavaju njegovi politički protivnici.

„Njihovo gašenje ne dolazi u obzir“, kategoričan je bio Gul kada su ga novinari pitali da prokomentira Erdoganovu izjavu.

“Neophodni koraci”

Gul je podsjetio da vlasti na osnovu nedavno usvojenog zakona mogu blokirati pristup internetskim stranicama ukoliko je povrijeđena nečija privatnost, prenosi agencija Reuters.

„Vrlo smo odlučni kada je ova stvar u pitanju. Nećemo ostaviti ovu naciju na milost i nemilost YouTubea i Facebooka. Poduzet ćemo neophodne korake u najjačoj formi“, kazao je Erdogan u četvrtak navečer u intervjuu za televizijsku kuću ATV, te dodao da bi ti koraci mogli uslijediti nakon lokalnih izbora.

Upitan da li te mjere možda podrazumijevaju i zabranu tih stranica, Erdogan je odgovorio:

„I to je uključeno, jer postoje ljudi i institucije koji ohrabruju svaki korak nemoralnosti i špijuniranja zbog svoje koristi.“

Erdogan je u oštrom sukobu sa turskim imamom koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama Fethullahom Gulenom, bivšim saveznikom, koga je optužio da na internetu objavljuje lažne audiosnimke, a na osnovu kojih je otkrivena korupcija u najužem Erdoganovom krugu.

Tajni utjecaj

Vladini zvaničnici navode kako je Gulenova mreža Hizmet izgradila tajni utjecaj u turskoj policiji i pravosuđu tokom prošle decenije i da je cilj nelegalnog prisluškivanja hiljada telefonskih razgovora da se „zakuhavaju“ krivični predmeti protiv političkih neprijatelja, uz pokušaj da se tako utiče na zvaničnu Ankaru, što su optužbe koje je Gulen negirao.

Četiri tajna snimka pojavila su se nedavno na YouTubeu kao dio onoga što turski premijer vidi kao kampanju protiv njegove vladajuće Partije pravde i razvoja pred lokalne izbore 30. marta i predsjedničke izbore kasnije ove godine.

YouTube je bio blokiran u Turskoj na više od dvije godine do 2010. godine, nakon što su korisnici postavljali videosnimke za koje se prosudilo da su uvredljivi prema osnivaču Republike Mustafi Kemalu Ataturku.

Izvor: Agencije