Broj stranaca u Njemačkoj najveći od 1992.

Ankete često pokazuju da većina Nijemaca misli kako stranci trebaju otići ako nemaju radno mjesto (Getty Images)

Broj stranaca u Njemačkoj porastao je prošle godine na više od 7,6 milijuna, što je za 5,8 posto više nego u 2012. godini i najveći broj od 1992. godine, priopćio je danas njemački Savezni zavod za statistiku u Wiesbadenu.

Tri četvrtine ukupnog broja novopridošlih i novorođenih stranaca potječu iz zemalja Europske unije, najčešće iz Poljske, Rumunjske i Bugarske.

Kada je riječ o odnosu stranaca i Nijemaca, ankete često pokazuju da većina Nijemaca misli kako su stranci dobrodošli sve dok rade, da je njemačkom gospodarstvu za uspjeh potrebna inozemna radna snaga, ali i da useljenici iz Europske unije koji nemaju radno mjesto u Njemačkoj trebaju napustiti zemlju.

“Useljavanje siromaštva”

Većina Nijemaca, prema anketama koje provode različiti instituti, misli također da političke stranke premalo čine da bi riješile probleme koji nastaju useljavanjem stranaca.

U Njemačkoj se vodi i debata o tzv. “useljavanju siromaštva” s istoka Unije, a povodom stupanja na snagu mjera da Rumunji i Bugari od 1. siječnja slobodno mogu tražiti posao na cijelom teritoriju EU-a.

Konzervativci upozoravaju na opasnost zlouporaba njemačkog socijalnog sustava i, među ostalim, predlažu uzimanje otisaka prstiju od onih koji su se “ogriješili” o taj sustav, kao i zabranu njihovog ponovnog ulaska.

Iz redova socijaldemokrata su stizale kritike na račun konzervativaca, naročito bavarskih, zbog kampanje protiv takozvane “migracije siromaštva” iz Rumunjske i Bugarske, uz ocjenu da takvi stavovi štete i Europi i Njemačkoj.

Izvor: Agencije