UN: Etničko čišćenje muslimana u CAR-u

Banov izvještaj nagovještava da vojnicima treba dati pravo da koriste silu ukoliko to bude potrebno (AP)

U toku je “etničko čišćenje” muslimana na zapadu Centralnoafričke Republike i postoji rizik da će hiljade civila biti ubijene naočigled svijeta, rekao je visoki predstavnik Ujedinjenih nacija za izbjeglice.

Antonio Guterres rekao je na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a da su hiljade muslimana napustile državu dok traje nasilje između hrišćana i muslimana.

Istovremeno, ministar vanjskih poslova CAR-a i šef UN-a tražili su od svjetske organizacije da pojača međunarodne vojne snage u toj državi.

“Od ranog decembra zapravo smo svjedoci čišćenja većine muslimanskog stanovništva iz zapadnog CAR-a”, rekao je Guterres.

“Desetine hiljada njih su napustile zemlju, a većina koja je ostala nalazi se pod stalnom prijetnjom.”

Svakodnevno krvoproliće

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon tražio je od Vijeća sigurnosti da pošalje još 10.000 vojnika u CAR.

Reporter Al Jazeere James Bays javio je iz New Yorka kako Banov izvještaj nagovještava da vojnicima treba dati pravo da koriste silu ukoliko to bude potrebno.

Šef mirovnjaka UN-a Herve Ladsous rekao je kako bi novi kontingent vojnika trebao pojačati međunarodne vojne snage već prisutne u CAR-u – više od 6.000 vojnika iz Afričke unije i 2.000 francuskih snaga.

Francuzi su ranije izjavili kako su njihove trupe u CAR-u interventne snage.

“Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države smatraju da će UN dugo ostati u CAR-u bez jasno definisanog mandata – oni bi željeli policijsku misiju, a ne veliku vojnu silu”, javlja Bays.

Reporterka Al Jazeere Tania Page javila je iz Banguija da je u glavnom gradu CAR-a mirnije, iako svakodnevno stižu izvještaji o ubistvima.

“Dalje od glavnog grada sigurnost je ugrožena, pogotovo na sjeveru”, javila je Page.

Na tom području nema ni mnogo humanitarnih radnika, javlja reporterka Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera