UN: Etničko čišćenje muslimana u CAR-u

Banov izvještaj nagovještava da vojnicima treba dati pravo da koriste silu ukoliko to bude potrebno (AP)
Banov izvještaj nagovještava da vojnicima treba dati pravo da koriste silu ukoliko to bude potrebno (AP)

U toku je “etničko čišćenje” muslimana na zapadu Centralnoafričke Republike i postoji rizik da će hiljade civila biti ubijene naočigled svijeta, rekao je visoki predstavnik Ujedinjenih nacija za izbjeglice.

Antonio Guterres rekao je na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a da su hiljade muslimana napustile državu dok traje nasilje između hrišćana i muslimana.

Istovremeno, ministar vanjskih poslova CAR-a i šef UN-a tražili su od svjetske organizacije da pojača međunarodne vojne snage u toj državi.

“Od ranog decembra zapravo smo svjedoci čišćenja većine muslimanskog stanovništva iz zapadnog CAR-a”, rekao je Guterres.

“Desetine hiljada njih su napustile zemlju, a većina koja je ostala nalazi se pod stalnom prijetnjom.”

Svakodnevno krvoproliće

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon tražio je od Vijeća sigurnosti da pošalje još 10.000 vojnika u CAR.

Reporter Al Jazeere James Bays javio je iz New Yorka kako Banov izvještaj nagovještava da vojnicima treba dati pravo da koriste silu ukoliko to bude potrebno.

Šef mirovnjaka UN-a Herve Ladsous rekao je kako bi novi kontingent vojnika trebao pojačati međunarodne vojne snage već prisutne u CAR-u – više od 6.000 vojnika iz Afričke unije i 2.000 francuskih snaga.

Francuzi su ranije izjavili kako su njihove trupe u CAR-u interventne snage.

“Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države smatraju da će UN dugo ostati u CAR-u bez jasno definisanog mandata – oni bi željeli policijsku misiju, a ne veliku vojnu silu”, javlja Bays.

Reporterka Al Jazeere Tania Page javila je iz Banguija da je u glavnom gradu CAR-a mirnije, iako svakodnevno stižu izvještaji o ubistvima.

“Dalje od glavnog grada sigurnost je ugrožena, pogotovo na sjeveru”, javila je Page.

Na tom području nema ni mnogo humanitarnih radnika, javlja reporterka Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO