Otok Utoya postaje spomenik žrtvama zločina

Posjetitelji će moći ući u stijenu i kroz veliki otvor vidjeti ispisana imena ubijenih (EPA)

Norveška je otkrila kako će izgledati memorijalni centar posvećen žrtvama masakra koji je Anders Behring Breivik počinio 22. srpnja 2011. godine na otoku Utoya.

Prema planovima koji su predstavljeni u Oslu, otok će biti presječen kanalom poput „rane“ ili „posjekotine“ na licu same prirode, čime će oslikavati iznenadan i trajan gubitak. 

„Ona će nas podsjećati na iznenadni i trajni gubitak ubijenih“, objasnio je arhitekt Jonas Dahlberg, čiji je projekt „Rana od sjećanja“ dobio jednoglasnu podršku umjetničkog odbora.

Imena žrtava bit će upisana na vertikalnoj kamenoj ploči, dok će kanal biti širok tri i pol metra i posjetitelji će moći ući u stijenu i kroz veliki otvor vidjeti ispisana imena ubijenih.

Spomenik i u Oslu

Prema pisanju lokalnog tiska, još jedan spomenik bit će podignut u norveškoj prijestolnici, upravo od materijala s otoka Utoya, odnosno komada stijene od 1.000 prostornih metara, koji će biti postavljen na mjestu prvog Breivikovog napada.

Radovi na izgradnji memorijala bit će završeni na četvrtu godišnjicu masakra – 22. srpnja 2015. godine.

Norveški nacionalist Anders Behring Breivik počinio je dvostruki teroristički akt – najprije je u središtu Osla aktivirao automobil-bombu i usmrtio osam osoba, a zatim je u ljetnom kampu za mlade na otoku Utoya nasumice pucao i usmrtio 69 mladih ljudi.

Za ubojstvo 77 osoba i ranjavanje najmanje 300 drugih Breiviku je izrečena najstroža kazna po norveškom zakonu u trajanju od 21 godinu. Breivik je priznao zločin.

Izvor: Agencije