Iran predstavio rakete s više bojevih glava

Iran tvrdi da novi projektili predstavljaju ulazak u novu eru raketne tehnologije (AP)

Iranska revolucionalna garda objavila je da je svoj arsenal obogatila raketama s više bojevih glava, koje mogu dosegnuti američke vojne baze.

Na ceremoniji održanoj u srijedu ministar odbrane Hossein Dehghan predstavio je četiri tipa balističkih raketa nazvanih Qiam, Qadr H1, Fateh-110 te Perzijski zaljev.

Kazao je da su rakete Qadr H1 i Qiam opremljene višestrukim bojevim glavama, što im značajno povećava destruktivnu snagu.

“Ove rakete u stanju su precizno pogoditi i uništiti neprijateljske mete te zadovoljiti različite potrebe oružanih snaga”, kazao je Dehghan.

Dodao je da je “oružje ojačalo iransku mogućnost da spriječi napade na zemlju te je povećalo snagu vojske”, objavljeno je na internetskoj stranici Garde.

Poluzvanična informativna agencija Fars navodi da su rakete srednjeg dometa Qiam razvijene na osnovu rada generala Hassana Tehranija Moghaddama, oca iranskog raketnog programa koji je poginuo u nesreći tokom testiranja 2011. godine.

Namjenski razvoj

Fars je objavio kako je Qiam namjenski razvijen da se koristi u napadima na američke baze u regiji, za koje tvrde da okružuju zemlju.

S dometom od 800 kilometara, projektil težak šest tona u iranskim medijima predstavljen je kao ulazak u novu eru proizvodnje balističkih raketa Irana.

“Raketa sumira 25 godina iskustva državne odbrambene industrije u oblasti aeronautike. Qiamov dizajn bez krila jedna je od karakteristika koja mu daje veću brzinu i mogućnost da bude lansiran s različitih lansera”, navela je agencija Fars.

Qiam, koji pokreće tečno gorivo, dug je 16 metara, a nosi bojevu glavu od 746 kilograma, dodao je Fars.

Iran redovno objavljuje velike napretke u vojnoj tehnologiji koje je nemoguće nezavisno provjeriti.

Dehghan kaže da sankcije Zapada nisu zaustavile Iran u namjeri da pojača svoju sposobnost kako bi spriječio napade neprijatelja.

Izvor: Agencije