Pervez Musharraf optužen za veleizdaju

Musharraf se nalazi u bolnici od početka ove godine (AP)

Specijalni sud u Pakistanu podigao je optužnicu protiv bivšeg predsjednika i vojnog lidera Perveza Musharrafa za veleizdaju, zbog toga što je suspendirao Ustav zemlje i uveo vanredno stanje 2007. godine.

Ovakva sudska odluka predstavlja veliki udarac za moćnu pakistansku vojsku i ovo je prvi slučaj u Pakistanu da je neki aktuelni ili bivši vojni komandant optužen za veleizdaju.

Tokom pojavljivanja na sudu u ponedjeljak Musharraf (70) se izjasnio da nije kriv po svih pet tačaka optužnice za veleizdaju, tvrdeći da je poboljšao pakistansku ekonomiju tokom svog mandata i doprinio njenom napretku.

Sutkinja Tahira Safdar pročitala je optužnicu nekadašnjem čelniku, na saslušanju koje je odgađano više puta iz sigurnosnih razloga.

“Odnose se spram mene kao spram izdajice, a bio sam šef vojske devet godina, služio u vojsci 45 godina i borio se u dva rata. Je li to izdaja?”, pitao je Musharraf na sudu.

Moguća i smrtna kazna

U slučaju da ga sud proglasi krivim, Musharraf bi mogao biti osuđen na smrtnu kaznu, navodi Reuters.

On je prvi šef armije kome se sudi za izdaju u zemlji u kojoj su izvedena tri vojna udara.

Musharraf je suočen s nizom krivičnih predmeta, koji se odnose na period njegove vladavine od 1999. do 2008. godine, uključujući i ubistvo premijerke Benazir Bhuto 2007. godine.

Musharraf se prošle godine vratio u Pakistan iz višegodišnjeg dobrovoljnog izgnanstva, s namjerom da učestvuje na općim izborima, obećavajući da će spasiti zemlju od ekonomskog kolapsa i militarizma, ali mu je Vlada zabranila da se kandidira.

Musharraf se nalazi u bolnici od početka ove godine, a ljekari kažu da ima problem s visokim krvnim pritiskom.

Izvor: Agencije